Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjiga memoara

Bilježnice Vesne Parun spašene od zaborava otkrivaju njene intimne zapise

Zagreb: Predstavljanje posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun "Kad ptica prestane voljeti"
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
13.10.2022.
u 10:18

U Hrvatskom državnom arhivu predstavljena je knjiga "Kad ptica prestane voljeti", izbor iz posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun, koju su priredili Denis Derk i Marina Selnik, te izložba "Bajka zvjezdana" Marijana Bosnara i Meline Lučić.

Hrvatski državni arhiv svoje je dane, koje obilježava svake godine u listopadu, ovog puta odlučio posvetiti jednoj od najvećih i najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja Vesni Parun, čiju stogodišnjicu rođenja slavimo upravo ove godine. U Arhivu je tako jučer predstavljena knjiga "Kad ptica prestane voljeti", izbor iz posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun, koju su priredili Denis Derk i Marina Selnik, te izložba "Bajka zvjezdana" Marijana Bosnara i Meline Lučić.

Državni arhiv, kazao je urednik Denis Derk, otkupio je veliku količinu materijala koje je stvarala Vesna Parun spasivši njezine rukopise, zapise i bilježnice od sudbine da raskupusani i zaboravljeni ne završe negdje na Hreliću ili Britancu. Knjiga "Kad ptica prestane voljeti" nastala je kao izbor iz tek manjeg dijela materijala koji se u Arhivu pomno čuva, njezinih bilježnica i rokovnika u koje je svoj život bilježila sve do prije smrti 2010. godine. Većinu zapisa objavljenih u ovoj knjizi Parun je pisala iz svog bolesničkog kreveta u Stubičkim Toplicama, tada već teško bolesna i gotovo sasvim nepokretna – katkad pedantno i uredno, temeljito zapisujući točne datume i godine, a katkad nepovezano i kaotično, skakućući kroz desetljeća. Njezine su zapise urednici ostavili nepromijenjenima, napomenula je urednica Marina Selnik, ispravljajući tek očite pravopisne i gramatičke pogreške. Stoga je i ova knjiga, poput nje same, pomalo razbarušena, duhovita i melankolična, sjetna i cinična – odražavajući tako i njezino unutarnje stanje u godinama u kojima je nastajala.

U njoj možemo pročitati i neke nikad objavljene pjesme Vesne Parun, aforizme, satirične, ali i iskrene i potresne zapise o njezinu djetinjstvu, odrastanju, ljubavnim usponima i padovima, odnosu s majkom i ocem, no i o događajima u životima svojih roditelja u razdoblju prije njezina rođenja na otoku Zlarinu 1922.

Sve ono o čemu Vesna piše, istaknuo je Derk, od obiteljskih odnosa do ilegalnog pobačaja koji je proživjela tijekom NDH, iste su one teme kojima se opsesivno bavi i upravo Nobelom nagrađena francuska književnica Annie Ernaux. Vesna Parun Nobela nije dobila, ali ga je, smatra Derk, itekako zavrijedila.

12.10.2022,Zagreb - Predstavljanje posljednjih rukopisnih memoara Vesne Parun "Kad ptica prestane voljeti" te otvorenje izlozbe "Bajka zvjezdana" Marijana Bosnara i Meline Lucic u Velikoj citaonici Hrvatskoga drzavnog arhiva (HDA) u povodu Dana HDA i 100. obljetnice rodjenja pjesnikinje Vesne Parun. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U ovoj knjizi nalaze se, kazala je na predstavljanju pjesnikinja Monika Herceg, koja Vesnu Parun ističe kao svoj veliki uzor, i neke od najintenzivnijih, možda i povijesnih riječi o ljubavi, koja je, uostalom, bila njezina vječna tema.
Knjiga "Kad ptica prestane voljeti" obogaćena je i nekim do sada neviđenim fotografijama naše velike pjesnikinje te njezinim likovnim radovima.

Pomno probrane fotografije, slike, pisma i razglednice Vesne Parun iz njezina arhivskog fonda koje ju, prema riječima autora izložbe Marijana Bosnara, ne prikazuju samo kao umjetnicu nego i kao živu osobu i ženu, mogu se pogledati i na izložbi u atriju Hrvatskog državnog arhiva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije