Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
filmska nastava

Hrvatski filmski savez dovodi besplatno filmsko obrazovanje u hrvatske škole

Samir Cerić Kovačević
04.11.2020.
u 11:55

Hrvatski filmski savez (HFS) uz pomoć nove digitalne platforme dovodi program filmskog obrazovanja Filmsku naSTAVa u hrvatske osnovne i srednje škole.

Riječ je o interaktivnom programu namijenjenom osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima, kao i njihovim nastavnicima i profesorima.

Na adresi filmskanastava.hfs.hr nalazi se sve što je potrebno za održavanje sata filmske nastave u razredu, prilagođeno današnjim generacijama učenika.

Mogu se pogledati učenički kratkometražni filmovi nagrađeni na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i Filmskoj reviji mladeži & Four River Film Festivalu, nakon čega se predlaže vođenje diskusije s učenicima uz usmjerena pitanja, oblikovana prema posebno izrađenim metodičkim predlošcima.

Korištenje platforme počinje gledanjem uvodnih videopriloga koje su snimili voditelji Filmske naSTAVe, a svrha im je pobliže upoznati sudionike sa svijetom filma i filmskog stvaralaštva djece i mladih.

Učenici nakon toga mogu ponovo pogledati filmove te samostalno odgovoriti na pripremljena pitanja uz pomniju analizu sadržaja, čime stječu temeljna filmološka znanja, razvijaju filmsku pismenost i razumijevanje filmskog jezika.

Kako napominju iz HFS-a, ta besplatna platforma omogućuje učenicima i nastavnicima aktivno sudjelovanje u kreativnom nastavnom procesu, nastavnicima pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju.

Filmska naSTAVa je kao jedinstven program filmske pismenosti krenula prije osam godina u kinu Tuškanac, a ima preporuke MZO-a, AZOO-a, Hrvatskoga državnog arhiva (Hrvatske kinoteke), portala medijskapismenost.hr te Akademije dramske umjetnosti, Filozofskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice HFS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije