Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba Milana Trenca

Hrabra satira krize socijalizma koja je 1981. godine ipak prošla bez sankcija

Milan Trenc
16.12.2021.
u 12:33

U povodu 40. godišnjice njegova stripa "Maljčiki" u zagrebačkoj Laubi otvorena je izložba Milana Trenca.

U zagrebačkoj Laubi otvorena je izložba slavnog ilustratora i umjetnika Milana Trenca. Pod naslovom "Tvornička jutra" izložena je grafička mapa koja kao ishodište koristi kadrove njegova stripa "Maljčiki", originalno izdanog u Studentskom listu 1981. Inicijativa je došla od NSK Zagreb, koja je i izdavač te grafičke mape, a koja je osvijestila da je točno 40 godina od tog važnog stripovskog izdanja

– U pitanju je, dakle, moj drugi strip u životu, iz kojeg sam sad uzeo kadrove, povećao ih na 50 x 70 cm i u pop-art stilu napravio njegovu kolor verziju. Radeći to, sukobio sam se sa samim sobom prije 40 godina i začudio sam se kako je taj dečko dobro radio i kako je taj rad još uvijek aktualan – kazao nam je nedavno u intervjuu za Obzor Milan Trenc.

U pitanju je rad koji na stihove poznate pjesme Idola "Maljčiki", a koji je na neki način bio umjetnikov satirički obračun sa socijalizmom i onime kako je on tada izgledao.

– Dok je jedna linija tog stripa čisti socrealizam, druga linija neprestano razbija taj socrealistički mit. Recimo, kad pjesma kaže "plamene zore bude me iz sna", vi vidite u biti slugu koji budi nekog visokog komunističkog rukovodioca. Ili, "drugovi moji, hrabri veseli, bicikle voze, ponositi svi", vidite njih u izlasku sunca na biciklima, a trenutak poslije kraj njih prolazi limuzina i oni svi popadaju... Dakle, taj strip bavio se krizom socijalizma u kojoj se san da će to biti društvo jednakosti i poštenja izjalovio i pojavila se vladajuća klasa koja je imala pristup sredstvima i kontroli. Na kraju stripa vječito nasmijani radnici bacaju s lica "nasmijane" maske i vi vidite ljude raznih godišta i fizionomija što hoće reći da ta socijalistička ideja u kojoj smo svi "sretni i jednaki" nije istinita jer svi smo različiti, svaki za sebe i nismo zadovoljni sistemom u kojem živimo. To je za to doba bilo hrabro, ali već tada je lagano sve boljela briga za socijalizam i bilo je bitno da se ne dira u nacionalizam pa je prošlo bez nekih posljedica – zaključio je Trenc 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije