Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Kranjčar

Dalibor Martinis izložio svoju viziju "Čarobnjaka iz Oza"

Galerija Kranjčar
15.12.2021.
u 11:18

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar predstavljen je najnoviji rad Dalibora Martinisa "Umjetnik niske razlučivosti".

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar predstavljen je najnoviji rad Dalibora Martinisa "Umjetnik niske razlučivosti", koji je ciljano osmišljen za taj galerijski prostor. Radi se o videoinstalaciji, a umjetnik je inspiriran scenom iz kultnog mjuzikla "Čarobnjak iz Oza", kada glavni junaci otkrivaju da je navodni čarobnjak zapravo tek ostarjeli čovječuljak koji, skriven iza zavjese, povlačenjem poluga i govorom u mikrofon proizvodi obmanjujuće audiovizualne senzacije. Martinis kreira vlastitu inačicu te situacije.

U njegovoj interpretaciji ulogu "čarobnjaka" preuzet će u prostoriji galerije plavom zavjesom zaklonjen električni displej sačinjen od LED žaruljica pogonjenih minijaturnim računalom. Ispred zavjese je kamera koja opisanu vizualnu situaciju snima i prenosi u projektor kako bi se ona, zajedno s teksturom i naborima zavjese, mogla projicirati na središnji zid veće prostorije. Projekcija s prikazom naizmjence treperavih LED žaruljica može podsjećati na prikaz ekstremno stiliziranih lica koja govore, a projekcijom uvećana slika pritom, dakako, osjetno gubi na svojoj razlučivosti. Govor se sastoji od nizanja naziva nekih njegovih prije realiziranih radova. Glas koji na izložbi izgovara nazive Martinisovih prijašnjih projekata ne pripada njemu, nego se radi o računalnom "text to speech" procesu.

Izložba se može pogledati do 11. siječnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije