Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Kadišl i nebeski putnicu"

Hommage Židovima koji su stradali u Hrvatskoj u izvedbi HNK Varaždin

HNK Varaždin
23.03.2022.
u 11:51

Predstavu nastalu prema djelu Jasminke režirala je Sanja Ivić

U četvrtak 24. ožujka u Koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu premijerno će biti izveden projekt "Kadišl i nebeski putnici", koji je proistekao iz proznog djela poznate hrvatske književnice Jasminke Domaš. U istoimenim zapisima ona piše o stradanjima Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata, u doba režima NDH.

Glavne su odlike te proze jednostavan jezik i rečenice ispisane bez ikakve patetike, uz suzdržane emocije kroz koje pratimo sudbine nevinih žrtava. Predstava asocijativno prati zapise tražeći iskre nade u rastućem beznađu i očaju, a satkana je od malih gesti, tihe pomoći i sućuti, koje su suprotstavljene vladajućoj mašineriji smrti. Četvero glumca varaždinskog HNK: Elizabeta Brodić (na slici), Karlo Mrkša, Gordana Slivka i Zvonko Zečević, uz violončelista Mateja Ilčića, dočarat će doba u kojem je ljudskost bila na najvećoj kušnji.

Predstavu je dramaturški osmislila i režirala Sanja Ivić, a autor glazbe je Davor Bobić. Predstava traje oko 50 minuta, a njezin je kraj nadasve simboličan. Naime, završetak se odigrava nasuprot varaždinskoj sinagogi, kod spomenika žrtvama holokausta K19 autora Zlatka Kopljara. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije