Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

HAZU: Želimo se pomladiti pa više ne primamo starije od 70

Predsjedništvo HAZU
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Denis Derk
14.11.2019.
u 15:49

Na Danima otvorenih vrata HAZU, predsjednik Velimi Neidhardt predstavio je nova pravila za članstvo.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sljedeće godine birat će sedamnaest redovnih članova, devet dopisnih i petnaest članova suradnika, ali po novim pravilima. Tako budući redovni članovi Akademije u trenutku biranja neće moći imati više od sedamdeset godina, rekao je njezin predsjednik Velimir Neidhardt novinarima iznijevši podatak da je prosječna dob redovnih članova HAZU sedamdeset i pet godina.

Suzbijanje nepotizma

Isto tako članovi suradnici ubuduće će morati imati manje od četrdeset i osam godina da bi dobili taj status (svojevrsni pripravnički staž za redovno članstvo u Akademiji, iako redovni član HAZU može postati i osoba koja nikada nije bila član suradnik).

Članovi suradnici koji se biraju na razdoblje od pet godina mogu biti birani još jednom, a ako u tih deset godina ne postanu redovni članovi Akademije, prestaje im i status člana suradnika. 

Proces nominacije novih akademika ubuduće se širi na srodne razrede kako bi više ljudi diskutiralo o potencijalnim novim članovima. Akademija će paziti i da ukloni svaki oblik nepotizma iz procesa nominacije i biranja novih akademika, baš kao što je to učinjeno i s nagradama HAZU, rekao je akademik Neidhardt. 

Isto tako, zbog smanjenja broja stanovnika u Hrvatskoj, u HAZU će postupno smanjivati i broj redovnih članova, i to tako da najbrojniji razredi koji imaju dvadeset slobodnih mjesta neće popunjavati ono dvadeseto mjesto, nego će se zadržati na devetnaest članova razreda. 

Dani otvorenih vrata

Potpredsjednik HAZU Davor Miličić najavio je veliki međunarodni skup u HAZU u povodu četvrt stoljeća Daytonskog sporazuma na temu položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik HAZU Frano Parać najavio je i osnivanje Foruma akademija istočnog Jadrana na temu cjelokupne zaštite Jadrana.

Vodstvo Akademije obratilo se novinarima na Dan otvorenih vrata HAZU, manifestacije koja traje već osam godina, a provodi se na čak dvadeset i šest lokacija diljem Hrvatske. Svečanost je u palači HAZU počela koncertom na kojem je nagrađivani violinist Martin Krpan na čuvenom Guarnerijevu Kingu izveo Treću sonatu u C-duru Johanna Sebastiana Bacha. Istoga dana u kasnijim satima u Knjižnici HAZU predsjednik Neidhardt održao je i predavanje s temom “Urbani razvoj Zagreba”.

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
16:55 14.11.2019.

Gospodo akademici,previše vas ima. Stanje (2018.) : 147 redovitih članova, 130 dopisnih članova i 87 članova suradnika. Hrvatice i Hrvati očekuju kakvoću u HAZU , a ne količinu.Jedna tako mala zemlja poput Hrvatske ne treba toliko članova najviše znanstvene institucije.tucije. Očito,vi ste sami sebi svrhom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije