Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijere

Harms površnost i besmisao koristi kao najavu za ovo vrijeme

05.06.2013., Zagreb - U stanu koji se nalazi u ulici Podolje 20 zapocelo je snimanje TV serije
Foto: Borna Filić/PIXSELL
28.10.2014.
u 11:20

Kazalište Marina Držića i PlayDrama zajedno na Harmsovoj predstavi "Nalik na tikvu"

Daniil Harms jedan je od najvećih pisaca 20. stoljeća koji je strašno propatio zbog svoje umjetnosti i kao klaun otišao u smrt. On je od ljudskog zla radio vrlinu, opisivao je površnost, besmisao. Najavio je naše vrijeme vrlo površnih uvida. Harms je opsesija svih nas, u svijetu ne postoji još jedan takav književnik, istaknuo je Elvis Bošnjak, umjetnički direktor kazališta PlayDrama, najavljujući splitsku premijeru Harmsove predstave "Nalik na tikvu" koja će se u koprodukciji kazališta PlayDrama i Kazališta Marina Držića u Dubrovniku izvesti u srijedu u Amfiteatru Doma mladeži.

– Prihvatio sam poziv PlayDrame prije svega zbog pisca tzv. ruske avangarde koji je obilježio našu generaciju. U kratkim formama izrazio je svu genijalnost, s puno jetkog i oporog humora, ali istovremeno vrlo lakog i pitkog. Elvis Bošnjak i Trpimir Jurkić, glumci u predstavi, dva su crna klauna, što je već samo po sebi metafora – kazao je Goran Golovko, redatelj predstave. Predstava je rađena prema prijevodu Irene Lukšić. Tekst su adaptirali Elvis Bošnjak, Goran Golovko i Trpimir Jurkić. Koreografiju potpisuje Alen Čelić, scenografiju Ozren Bakotić, kostimografiju Mario Leko, dok je skladbu skladao Gordan Tudor.

>> Kerempuh proslavu 50. rođendana započeo potragom za novom publikom

>> Svi smo mi zaboravili da su čuda postoje, svi osim Harmsa

Komentara 1

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
13:49 29.10.2014.

Inace volim citati knjige D. Harmsa, ali proglasiti ga "jednim od najvećih pisaca 20. stoljeća" je ipak pretjerivanje. Glede najave "za ovo vrijeme" nije mi jasno sto je autor htio reci - izgleda kako je objasnjenje izrezano iz clanka prije negoli je objavljen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije