Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Glumac opisuje kako je ubio dva čovjeka i završio u zatvoru

'lausevic02_nnn_kul_280113'
Foto: ''
1/4
28.01.2013.
u 20:09

Profil objavio knjigu Žarka Lauševića koja je u Srbiji bila veliki hit – prodana je u 340.000 primjeraka!

Potresna autobiografija \"Godina prođe, dan nikad\" nekad popularnog srpskog glumca Žarka Lauševića koji je zapamćen i po glavnim ulogama u filmovima \"Stela\" i \"Oficir s ružom\" sada se može kupiti i u hrvatskim knjižarama. Knjigu koja je u Srbiji prodana u čak 340.000 primjeraka objavio je Profil, ali, naravno, ne najavljuje zagrebačko predstavljanje knjige jer je Laušević, osuđeni ubojica dva čovjeka, još u čudnoj pravnoj situaciji. On je jedne tople srpanjske noći nakon premijere \"Kanjoša Macedonovića\" u Budvi kod podgoričkog kafića \"Apple\" u samoobrani ubio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića te ranio trećeg mladića.

Kontroverzni proces

Nakon zlosretne noći, kada je Laušević zajedno s bratom bio fizički napadnut, uslijedio je jedan od najkontroverznijih sudskih procesa u povijesti jugoslavenskog, srpskog, pa i crnogorskog pravosuđa. Lauševiću se sudilo nekoliko puta, i premda je u zatvoru odležao pet godina, zbog ponavljanja postupka, bježi iz Srbije u SAD, gdje ostaje do današnjih dana. U međuvremenu ga je pomilovao srpski predsjednik Boris Tadić, Laušević je u američkom izgnanstvu snimio i dva filma i nastupio u jednoj kazališnoj predstavi, a lani mu je današnji srpski premijer Ivica Dačić svečano uručio i srpsku putovnicu. No, i danas je Laušević bjegunac (navodno je ovih dana dobio američku zelenu kartu) kojem prijete rođaci ubijenih Podgoričana.

Kobni \"Sveti Sava\"

O čitavom tom shakespeareovskom zapletu, Laušević u knjizi \"Godina prođe, dan nikad\" piše otvoreno, surovo, bez uljepšavanja, prepun moralnih dvojbi i i te kako svjestan i svoje krivice. Ne krije da su mu na plećima dva mlada ljudska života. Ali opisuje i sve one činjenice koje su prethodile pucnjavi u Podgorici. A one se prije svega odnose na politički kontekst tragedije, jer je miroljubivi Laušević pištolj nabavio početkom devedesetih godina, u vrijeme kada je u predstavi \"Sveti Sava\" zeničkog Narodnog pozorišta glumio Svetog Savu i dobivao brojne prijetnje. Bilo je to vrijeme uzavrela srpstva i predstava nastala po tekstu Siniše Kovačevića (kojem i sada u Beogradu miču jedan dramski komad s repertoara) ocijenjena je antisrpskom. A Laušević kao Sveti Sava bio je simbol te predstave koja je čak i prekinuta na gostovanju u beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Prije dvadesetak godina, danas pokojni Radovan Marušić, direktor kazališta u Zenici, rekao mi je da si nikada neće oprostiti jer je baš on Lauševiću u ruke dao pištolj koji je opalio te kobne podgoričke noći. Njime je Laušević spasio bratov život, ali i uništio svoj.

Ključne riječi

Komentara 4

AU
autoritet
23:42 28.01.2013.

Iskreno, nikad čuo za ovog glumca, no knjiga zvuči zanimljivo

DU
Duncan
22:37 28.01.2013.

Moja vam je prva preporuka: ne nosite oružje! Druga je: birajte mesta na koja izlazite; to je najnormalniji rezon. Treća, nije lako usvojiva, jer dolazi sa iskustvom: osim ako niste meta plaćenog ubice - svaku kritičnu situaciju možete rešiti džentlmenskimim pristupom! Žao mi je što ga moram na to podsećati, ali Žarko se na te momke obrecnuo ravno sa svog olimpa (namerno malim slovom), koji nije bio i njihov Olimp. Da im je prišao sa osmehom: „Dobro veče momci, ako dozvolite, ja se zovem Ž. L, i ja bih vas zamolio...“ oni bi ga prekinuli sa „Ma, znamo ko ste, recite o čemu se radi...“ I tada bi se lako dogovorili o nivou podnošljive buke na malom prostoru! Oni su, prosto, smatrali da ih on prezire i nipodaštava! Koja je mladost spremna da tako nešto istrpi? Ponos je ubio više ljudi, nego što su ih ubili sida i rak zajedno! Žarko je takođe bio mlad, i zato jednako naopako ponosan, do pištolja! Ali ovu priču trebaju ispričati umetnici, kao pouku svima.

SA
samograd
08:51 29.01.2013.

meni se čini ili je istina ,neke skupine političke,javne, kulturne pokušavaju srbizirati hrvatsku .to je ona manjina u hrvatskoj koja nemože prežaliti jugoslaviju, pa kao da nastavlja egzistirati u tom lešu. ipada da je suživot hrvata i srba neopterećen bilon bilo čime i po principu male djece pravimo se kao da se ništa nije dogodilo . naravno da je ta srbizacija poticana politikom koja poštopoto želi hrliti u stari zagrljaj ,tako i ovaj glumac-ubojica u zadnjih 3-4 godina trubi o svom pucanju u crnoj gori . tko se hoće grliti neka se grli ,pustite one na miru koji to ne žele ! što manje prelaze granicu to bolje ,dok rane ne zarastu a oni se pokaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije