Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor s Biserkom Cvjetičanin

Globalizacija nas neće kulturno uniformirati

cvjetičanin
13.11.2009.
u 16:12

Svjetska konferencija međunarodne mreže Culturelink, koja obilježava 20 godina kontinuiranog djelovanja, od jučer do nedjelje radi u Muzeju “Mimara” pod nazivom “Mreže – razvojni aspekti kulture u 21. st.

Svjetska konferencija međunarodne mreže Culturelink, koja obilježava 20 godina kontinuiranog djelovanja, od jučer do nedjelje radi u Muzeju “Mimara” pod nazivom “Mreže – razvojni aspekti kulture u 21. st.” Stigli su sudionici iz cijelog svijeta. Tim povodom razgovaramo s Biserkom Cvjetičanin, direktoricom Cuturelinka.

 Zagreb je sjedište međunarodne kulturne institucije, jedne od rijetkih. Što to znači? Puno posla ili konkretna satisfakcija?

– Culturelink su zajednički osnovali UNESCO i Vijeće Europe 1989. godine radi promicanja međunarodne kulturne suradnje. Od samog osnivanja sjedište mreže nalazi se u Institutu za međunarodne odnose u Zagrebu, jer je, prema mišljenju osnivača, Institut posjedovao veliko iskustvo u poticanju kulturne komunikacije i suradnje na međunarodnoj razini. Bio je to velik posao za malu ekipu u Institutu, ali je donio i konkretnu satisfakciju, prije svega u okupljanju priznatih stručnjaka u svijetu i u našoj sredini. Culturelink i Institut percipiraju se kao svojevrsna škola za istraživanje kulturnih politika i međunarodne kulturne suradnje. Posebno nam je važno uočavanje i isticanje novih fenomena u kulturi pa je tako pojam “umrežavanje kultura” nastao u radionici Culturelinka, koji je u početku imao dvadesetak mreža-članica, a danas je taj broj veći od 2000.

 Što je najveća dobrobit Culturelinka u posljednjih 20 godina?

 – U proteklih 20 godina djelovanja Culturelink je razvijao niz istraživačkih aktivnosti o temama koje se tiču cijele međunarodne zajednice. Najveća je dobrobit, odnosno doprinos Culturelinka, u širenju međunarodne komunikacije i suradnje, u partnerstvu, s osnovnim obilježjima otvorenosti, fleksibilnosti i heterogenosti.

 S kime najbolje surađujete i što je to što će obilježiti kulturu 21. stoljeća prema predviđanjima kulturnih radnika?

 – Valja istaknuti osnivače mreže Unesco i Vijeće Europe te niz vladinih i nevladinih organizacija u svijetu kao što su francuski Observatoire des politiques culturelles, kanadska Mreža za kulturnu raznolikost, Afrički opservatorij za kulturne politike, Australska mreža umjetničkih savjeta... Njihovi predstavnici sudjelovat će i na ovoj konferenciji. Kulturu 21. stoljeća obilježit će, prema predviđanjima kulturnih radnika članova Culturelinka, kulturna raznolikost na svim razinama – od individualnog stvaralaštva do umreženih projekata. Tako se raspada teza, često zastupana u globalizacijskim procesima, o kulturnom uniformiranju.

Komentara 3

OD
otac_domovine
16:27 13.11.2009.

Kakav glup članak. Globalizacija nas je već kulturno uniformirala. To je jasno svakome tko ima imalo inteligencije i pokuša iskoristiti nekoliko moždanih stanica. Šta su momačke večeri, vjenčanja u američkom stilu, proslava Helloweena, komercijala u svim područjima umjetnosti nego kulturno uniformiranje

Avatar punkufer
punkufer
17:27 13.11.2009.

Gospođin zaključak da kulturnog uniformiranja neće biti je najobičnija glupost. Svako tko je malo proputovao svijet mogao je uvjeriti se u suprotno - male kulture i mali jezici nestaju, engleski jezik i izrazi se uvlače u sve jezike svijeta, amerika kultura (i \"kultura\") su postali standard koji se nekritički prihvaća doslovno svugdje i koji apsolutno dominira čitavim svijetom Egleski se govori svuda, kamialistički se razmišlja svuda, Coca-Colu možete kupiti i tamo gdje za kupiti nema ništa dugo, također svuda, holivudski filmovi se gledaju svuda, američki način života se imitira svuda, zapadnjačka odjeća se nosi na svim kontinentima itd. Ova je slijepa kraj zdravih očiju.

OB
osoba b
17:13 13.11.2009.

gospođo Cvjetičanin, nemojte zataškavati! Nemate na to pravo. Uhvatite se posla i smanjite ogromnu štetu koju već imamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije