Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubljeni u prijevodu
Povratak na članak

Gdje su nestali junaci i zašto mali dječak više nije smeđokos, nego je plavokos

Jezik je živ i mijenja se s vremenom, zato se i jezik naših autora prilagođava

Komentari 6

Avatar abakus
abakus
23:20 19.11.2014.

Za mene će zauvijek biti junaci iako je junak na kraju bio samo jedan: jadni mali Nemeček. Neka djeca čitaju, ove sitne razlike su nebitne.

VL
DU
Deleted user
08:33 20.11.2014.

Naravno da svaki prevoditelj ima svoj stil prevođenja ali vjerujem da se svi oni koji se prihvate novog prevođenja "konzultiraju" i s prethodnim. Čini mi se da je bolji naslov Junaci.... a čitatelj će čitajući shvatiti da se radi o dječacima. Pa ako se je već htjelo dati nešto drugačije mislim da je onda bilo bolje uzeti riječ "dečki" budući je ta riječ i prije i sada označavala ulične "bande" ili grupe dječaka koji su se "borili" za svoj teritorij. No kako je danas riječ "dečki" opći pojam za osobe muškarce koji su sudjelovali u Domovinskom ratu u Hrvatskoj našlo bi se i onih koji bi i tomu zamjerili. Ne može se sve opravdavati s promjenom vremena i drugačijeg razmišljanja.

VL
Avatar Nexus
Nexus
07:29 20.11.2014.

Sve se bojim da ce dijeca dva put citati jednu te istu knjigu i k tome jos jednu iz javne drugu iz skolske knjiznice. Oni koji traze dlaku u jajetu uvijek ce je naci, jer covjek nije savrsen i ne cini sve iz predumisljaja.

VL
LA
Lavica7
00:14 20.11.2014.

To je da se ne zamjerimo... Ameri ne vole smedokose.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.