Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene u modernoj umjetnosti

Gdje je ženi mjesto, otkrijte na riječkoj izložbi u MMSU-u

Nel Pavletić/Pixsell
29.02.2024.
u 11:34

Izložba je nastala zahvaljujući ideji ravnateljice Branke Benčić da MMSU obilježi Međunarodni dan žena

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u utorak je otvorena izložba "Gdje je ženi mjesto? – Žene u modernoj umjetnosti: izložba iz zbirke MMSU-a". Nastala je u kustoskoj koncepciji Ive Kelentrić te predstavlja djela šezdesetak autora i autorica koja prikazuju žene unutar društvenog okvira 20. stoljeća. Ti radovi, datirani u razdoblje moderne do 1970. godine, pružaju uvid u identitete i uloge žena kao odraz tadašnjeg vremena i njihova položaja u društvu, a podijeljena je na cjeline, poput prikaza majčinstva, žene kao radnice ili žene u različitim životnim razdobljima, navode iz MMSU-a.

– Ova izložba reaktualizira i pruža mogućnost fragmentarnog novog čitanja fundusa MMSU-a. Istražuje odnose intime i javnog prostora, autoportreta i portreta te pitanje žene kao objekta i subjekta – istaknula je ravnateljica MMSU-a Branka Benčić.

A izložba je nastala, kako kaže kustosica Iva Kelentrić, iznenadno, upravo zahvaljujući ideji ravnateljice da muzej obilježi Međunarodni dan žena, koji se održava 8. ožujka.

– U kratkom razdoblju opredijelile smo se za koncept izložbe i tragale za motivima žena u fundusu muzeja. Tijekom pretraživanja našeg fundusa i odabira radova razvili su se dodatni zanimljivi aspekti pa je izložba naslovljena "Gdje je ženi mjesto?", kao pogled na žensko stvaralaštvo i na način kako se žena prikazivala – rekla je Kelentrić. Taj je intrigantan naziv izložbi dala Nena Blažević, jedna od sudionica radionice "Kako izložba nastaje? – daj detalje!", a tijekom njezina trajanja na radionici će nastati i potom biti objavljene tematske legende potaknute pojedinim radovima.

Izložba je otvorena do 17. ožujka.

Komentara 1

VO
voge
13:25 29.02.2024.

Ženina prvenstvena uloga je da bude nositeljica obitelji. Da voli, uči, i usmjeruje djecu u život (a ne da to radi država). Muževa prvenstvena uloga je da voli samo svoju ženu i da skrbi o njoj. Dok se to ne promjeni, nema naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije