Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera na Splitskom ljetu

"Gazdarica" je priča o Splitu u 21. stoljeću, svijetu kojim vladaju novac i muškarci

HNK Split
08.08.2023.
u 14:33

Kraj stare Plinare, u dvorištu teatra u srijedu, 9. kolovoza, će bit izvedena jedina dramska premijera na 69. Splitskom ljetu, "Gazdarica", nastala po motivima "Krčmarice Mirandoline" Carla Goldonija i suvremene varijante  austrijskog književnika Petera Turrinia.

-Turrinijeva Gazdarica je modernija, stvari su vrlo jednostavne. Sve je sex, drugs and rock&roll. Goldonijevu ideju o ljubavi koja sve pobjeđuje zamijenio sam s tezom da vulgarni kapitalizam sve proždire. Mirandolina je dobro poznat motiv, skoro mit, svi znamo da je to žena koja dobro upravlja muškarcima. Scena je gotovo gola, težište je na glumcima i njihovoj igri, otkriva Samo M. Strelec, poznati redatelj iz Slovenije koji potpisuje i scenografiju za ovo djelo.

Ivan Plazibat, ravnatelj Drame HNK Split ističe kako se inzistiralo da premijerni ne bude još jedan klasičan ili prašnjavi tekst, nego aktualan. Stoga će "Gazdarica" govoriti o Splitu u 21. stoljeću, turizmu, bogaćenju, prevarama, kapitalu, apartmanima, gostionici, a glumci su spoj mladosti i iskustva. Ideja redatelja Same M. Streleca bila je suvremena predstava o srazu ljubavi i novca, kapitala u 21. stoljeću, u svijetu kojim vladaju novac i muškarci. Plazibat podsjeća da je stara Plinara dugi niz godina kao prizorište bila zapostavljena, a ubuduće će je više koristiti.

- Svoju Mirandolinu sam željela odmaknuti od mita isključivo koketne žene koja uživa u zavođenju svojih gostiju. Nju najviše smeta muškarac koji je potcjenjuje samo zbog toga što je žena, objektivizacija žene koju svakodnevno susrećemo u današnjim medijima. Splitsko ljeto redovito inzistira na ambijentalnosti predstava. Ovdje smo stavljeni u ambijent gradilišta. Vjerujem da će publika u tom zveckanju vilica i čaša, prevladavajućem mirisu pečenjare, ćevapa i seksa koji se može kupiti, prepoznati i današnji Split, poručuje Petra Kovačić Botić koja tumači glavnu ulogu krčmarice Mirandoline.

Uz nju igraju Pere Eranović, Duje Grubišić, Donat Zeko, Mijo Jurišić, Nikša Arčanin i Tajana Jovanović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije