Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
balet na splitskom ljetu

"U Splitu su svi Gatsbyji. Svi se žele obogatiti u tri mjeseca"

Davor Puklavec/PIXSELL
11.08.2022.
u 10:17

Baletni ansambl HNK Split u subotu će na Sustipanu praizvesti balet "Veliki Gatsby"

Baletni ansambl HNK Split u subotu će na Sustipanu praizvesti balet "Veliki Gatsby" u režiji i koreografiji Lea Mujića. Jedina je to plesna premijera na 68. Splitskom ljetu koje će, tvrdi Ilir Kerni, šef Baleta, završiti grandioznom predstavom.

– Riječ je o hrvatskoj praizvedbi "Velikog Gatsbyja", a odabir naslova idealan je za Split. Ovaj je grad okružen velikim brojem Gatsbyja, ljudi koji žele jako brzo zaraditi, obogatiti se i proslaviti. Ošinulo me kad sam došao ovamo. Svi bi htjeli zaraditi u tri mjeseca. Sve je Amerika! To je naš san. Svi će doći gledati party, a na kraju shvatiti da prisustvuju razbijanju tog sna – objašnjava Leo Mujić koji je posljednjih godina s velikim uspjehom na kazališnu scenu postavio baletne priče temeljene na velikim književnim djelima. Za Split je odabrao čuveni roman F. S. Fitzgeralda koji govori o negativnim aspektima američkog sna i rigidnosti visokih državnih krugova New Yorka između dva rata, koji nisu dopuštali prijelaz iz jedne društvene klase u drugu.

– Ovo je veliko književno djelo koje je prošlo kroz različite medije, od literature, filma i kazališta, a sad je vrijeme za naš neverbalni teatar koji potpomaže sjajna glazba koja okružuje priču. "Veliki Gatsby" je mjesto naše kulture, ušlo je u pop-kulturu, djelo iz fantastičnog razdoblja s nenormalno dobrom i popularnom glazbom koja se sluša i danas. I sam roman i glazba su evergrini, ističe redatelj i koreograf.

Kultno Fitzgeraldovo djelo raskošna je priča o misterioznom bogatašu koji postaje žrtvom vlastite ljubavi i vjerovanja. No to je i priča o ljubavnicima kojima nije suđeno da budu zajedno. Američke dvadesete godine prošlog stoljeća, doba jazza, svijet su glamura, bogatstva, opijenosti i mračnih opsesija u kojem vlada moralna praznina. Slika društvenih odnosa, pohlepa za novcem i kriminal pozadina su na kojoj se odvija intimna drama Jaya Gatsbyja o kojoj pripovijeda njegov najbolji prijatelj Nick Carraway. Kao protagonisti nastupit će plesači Baleta HNK Split: Aubin Le Marchand, Ivan Boiko, Aaron Kok, Hazuki Tanase, Eva Karpilovska, Irina Čaban Bilandžić te solisti i članovi ansambla.

Koreograf i redatelj Leo Mujić do sada je u gradu podno Marjana postavio tri baletne predstave, sve u Gradskom kazalištu mladih, ovo mu je prva suradnja s Baletom HNK Split. Srčano hvali baletni ansambl nacionalnog kazališta, miješan, egzotičan, internacionalni, jer su njegovi članovi iz svih dijelova svijeta. Tvrdi da je upravo taj miks prednost glazbenog teatra. Podcrtava dobru repertoarnu politiku splitskog teatra jer se, kao i u ovoj baletnoj predstavi, mogu angažirati svi članovi ansambla bez obzira na godine.

– Puno smo radili na ovo teatarskoj priči s tijelima plesača, nastojimo previše ne adaptirati, već slijediti knjigu – otkriva Balint Rauscher, dramaturg i asistent koreografa. A plesači uzvraćaju komplimente:

– Izuzetno mi je zadovoljstvo raditi s Leom Mujićem koji plesača vidi kao da ima rendgen i silno pomaže u radu – kaže Eva Karpilovska, solistica splitskog Baleta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije