Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Galerija Tate Modern naopako objesila djela Marka Rothka

10.11.2008.
u 11:45

Dva djela američkoga apstraktnog ekspresionista Marka Rothka, izložena u galeriji Tate Modern u Londonu postavljena su naopako, suprotno umjetnikovim željama, prenosi Telegraph.co.uk.

Izložba 15 djela Marka Rothka otvorena je 26. rujna i traje do 1. veljače 2009. godine, a na njoj su izložena platna nazvana "Seagram murali". Dvije slike iz serije "Black on Maroon" postavljene su okomito, a ne vodoravno, kako se vjeruje da je pokojni umjetnik želio. U prilog toj tezi ističe se lokacija potpisa na poleđini slike, za koji stručnjaci vjeruju da odražava njegovu želju.

Ipak, kako prenosi Telegraph, postav izložbe neće se mijenjati unatoč primjedbama. Pravilan način izlaganja Rothkovih slika nije dogovoren jer ne postoji nijedna fotografija umjetnika sa slikama iz koje bi bilo vidljivo kako je točno umjetnik vidio svoje djelo. Postoji i mogućnost da djelo, i ako se izloži vodoravno, bude izloženo naopako jer pruge na slikama nisu jednakih veličina.

Slike su devet godina bile izložene okomito, potom ih je tadašnji direktor galerije Tate (kojoj je Rothko darovao slike) izložio vertikalno, a 1987. godine opet su vraćene u okomit položaj za specijalnu izložbu o Rothku.

(mp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije