Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveće suparništvo

Film o dilemi jesu li Borg i McEnroe bili strojevi koji nisu znali gubiti?

Borg/McEnroe
Foto: Promo
1/3
22.09.2017.
u 07:50

U kina uskoro stiže film “Borg/McEnroe” u režiji Janusa Metza. Uloge tumače Shia LaBoeuf (McEnroe) i Sverrir Gudnasson (Borg)

Rijetko je koje sportsko suparništvo privlačilo toliko pozornosti. A nije da ih nije bilo – Prost/Senna, primjerice, bilo je intenzivno suparništvo u opasnom adrenalinskom sportu formule 1. No, rivalstvo Bjorna Borga i Johna McEnroa razvilo se u tenisu, gospodskom sportu koji je prije njih dvojice rijetko upoznao takve prvake i rivalstvo dviju toliko različitih osoba.

McEnroe kaže: Katastrofa

I danas su i Borg i McEnroe unikatne pojave u povijesti tenisa unatoč kasnijoj pojavi, primjerice, Rogera Federera ili Gorana Ivaniševića. Tako je, zapravo, pravo čudo da o tom suparništvu, a kasnije velikom prijateljstvu nije do sada snimljen film, dokumentarni ili igrani, svejedno. No, pogreška je ispravljena pa će se tako u domaćim kinima uskoro pojaviti “Borg/McEnroe”, igrani film u režiji Janusa Metza. Uloge tenisača tumače Shia LaBeouf koji glumi McEnroea te Sverrir Gudnason koji tumači Borga. Dobro je vidjeti nekad jako promoviranog glumca u ulozi najživčanijeg tenisača prije Ivaniševića.

Odradio je Shia LaBeouf, nekadašnja zvijezda Transformersa, sjajno lik McEnroea, možda i zato što je i sam prilično nestabilan. Posljednjih godina više čitamo o njegovim ispadima nego o glumačkim ostvarenjima, a zato ga više i nema u sagi o robotima braniteljima Zemlje.

Nakon pitanja što misli o filmu, McEnroe je rekao da ne vjeruje da išta dobro može ispasti od toga. Svi dosadašnji filmovi o tenisu u kojima se “pojavljivao” za njega su čista katastrofa.

– Kako to može biti dobro ako mene nitko ništa nije pitao? Ne vidim kako me može glumiti netko tko me nije ni upoznao. Ali tko zna, možda na kraju ispadne dobro, rekao je legendarni teniski as.

S druge strane mreže islandski glumac Sverrir Gudnason podjednako je dobro odglumio Bjorna Borga. A nije imao lakši posao. I u filmu se vidi koliko je komplicirana osobnost švedskog tenisača. Posljedica je to transformacije koju je prošao s trenerom Lennartom Bergelinom i koja ga je odvela s puta sličnog onome kojim je išao McEnroe – do stroja koji nije znao gubiti.

Taj odnos s trenerom čini Borga “materijalom” za nekoliko filmova. Bio je as koji se tenisa ostavio već s 26 godine.

I tu film Borg/McEnroe ima najvećih manjkavosti, nedostaje mu drame te više detalja o okružju u kojem dvojica tenisača egzistiraju u svojim ponajboljim danima. No, Borg/McEnroe adekvatna je posveta dvojici tenisača i njihovu rivalstvu, koje nema premca u teniskoj povijesti.

Znojnici oko glave, visoke čarape, drveni reketi... sve to upoznat će svi gledatelji. Suparništvo je svedeno u 14 velikih mečeva, a kulminira velikim prijateljstvom, pa čak i kumstvom. Svakako se u tih 14 službenih mečeva ističe wimbledonsko finale 1980. McEnroe se iz poraza izvlači kroz 20 minuta tie break četvrtog seta u kojem spašava pet meč lopti, ali ipak gubi u petom setu rezultatom 8-6.

Taj se susret smatra jednim od najvećih svih vremena, a unatoč porazu poštovanje treba odati McEnroeu koji je na teren izašao izviždan zbog ponašanja u polufinalu protiv Jimmyja Connorsa. Zločestiji među nama reći će da se više od Borgove pobjede pamti McEnroeova igra. No, obojica tenisača i danas tvrde da se sjećaju apsolutno svakog poena u tom meču. Upravo to finale nosi većinu novog filma.

Amerikanac će Šveđaninu uzvratiti na US Openu iste godine. Sljedeće godine McEnroe uzima i wimbledonsko finale i prekida Borgov niz od 41 pobjede. Četiri je puta pokušao uzeti američki Grand Slam, nije uspio nijednom. No, bio je prvi čovjek koji je Wimbledon uzeo pet puta.

Za US Openom žali, najbliži je bio 1976. protiv Connorsa i te 1980. protiv McEnroea. No, nijedan svoj Wimbledon ne bi mijenjao za nijedan US Open. Tri je puta zaredom uzimao Roland Garros i Wimbledon. Nikome više to nije uspjelo. A bio je i prvi tenisač koji je u karijeri zaradio milijun dolara. U Wimbledon se nije vratio sve do 2000. zbog Parade šampiona kada je pri ulasku na teren pao na koljena i poljubio travu.

Sveto tlo Wimbledona

– Nisam se mogao vratiti. Wimbledon je za mene kao sveto tlo. Nisam se želio vratiti nespreman – rekao je još jednoj velikoj legendi Patu Cashu.

Kasnije se otkrio dio razloga naglog odlaska, iako je živio život apsolutne zvijezde koju su podjednako željele žene i muškarci.

– Postalo mi je svejedno dobivam li ili gubim. Kada do toga dođete, onda je vrijeme da razmislite – rekao je.

Njegov rival McEnroe rekorder je po broju osvojenih titula – 77 u singlu, 78 u dublu. Alan Mills, sudac s kojim se najviše svađao, tvrdi da je velika šteta što će se McEnroea pamtiti po ponašanju, a ne po sjajnom tenisu koji je igrao. Ponašanje je McEnroea stajalo i tradicije. All England Club odbio mu je dati počasno članstvo kao pobjedniku Wimbledona, a nikada prije to nisu učinili. – Bolje da sam bio s obitelji nego s hrpom staraca od 70-80 godina koji ti žele određivati kako ćeš se ponašati – rekao je McEnroe. Protiv jednog igrača, međutim, nikada nije izgubio živce – Bjorna Borga.

Ovaj, ipak, protiv McEnroea jest, na Mastersu 1981. godine kada je u rijetkoj prilici Borg i kažnjen oduzimanjem poena u tie breaku. McEnroeu se to nije previše svidjelo, rekao je kasnije da takva pobjeda ne vrijedi ništa. Uostalom, taj je meč i izgubio unatoč sudačkim odlukama u njegovu korist. Na kraju, i McEnroeu se dogodilo isto što i Borgu. Pritisak je postao prevelik i on u sličnoj dobi kao i Šveđanin odlazi, doduše samo na devet mjeseci, ali dovoljno da više nikada ne pobijedi na Grand Slamu. O svojem prijateljstvu s Borgom reći će da je počelo od prvog susreta u svlačionici. Švedski se tenisač odvojio od obožavateljica i došao ga upoznati.

– Ne biste rekli da imamo nešto zajedničko. Ali volimo iste šale, gledamo na stvari na isti način, obojicu nas je zabavljalo što se pisalo o nama. A istina je da smo na terenu bili dvije različite osobe – rekao je Amerikanac. A zvali su ih: vatra i led.

Komentara 3

MA
Maui
17:52 22.09.2017.

Zar nemate nikoga u redakciji koji kuži ovu smiješnu sliku? Stavili ste fotošopanu fotku s likovima Shie LaBeoufa i Sverrira Gudnasona!!! Fala Bogu, to nisu Björn i Johnny.

RA
raikonen
09:58 22.09.2017.

Amer je bio obični plačljivi se ro nja, koji je više od pola mečeva dobio jer je svojim ponašanjem izživcirao suce i protivnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije