Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCERT

Femi Kuti u zagrebačkom Aquariusu

25.11.2008.
u 16:17

Odlična komunikacija s publikom, pakleno energičan trinaesteročlani prateći sastav i raspoloženi Femi koji se izmjenjivao na alt i soprano saksofonu, trubi, mikrofonu i (više no ikad) orguljama – to je najkraći sažetak njegova četvrtog nastupa pred hrvatskom publikom.

No ovaj su put The Positive Force u pristojno nakrcan Aquarius sletjeli s novim studijskim albumom u džepu, pa se blizu tisuću fanova i uživo moglo uvjeriti u sve uočljivije stilske pomake kroz koje trenutno prolazi Felin prestolonasljednik. “Poznajete li Milesa Davisa, Dizzyja Gillespieja, Billie Holiday?” glasi retoričko pitanje iz “Do You Know”, jedne od svježih skladbi sa CD-a Day By Day.

Slušajući Femija danas, sve je teže otkriti mjesta gdje se tipična afrobeat-revija pretvara u lekciju iz klasičnog jazza koji se – posebice u stišanim, lirskijim pasažima – jako naslanja na Milesove radove s početka sedamdesetih, ili pak na klasičnoga Coltranea iz razdoblja albuma “My Favorite Things”.

Pojedini dijelovi nastupa povremeno bi se gubili u monotoniji, no stvari bi se ponovno digle na uzbudljivu razinu kada bi temperamentna ekipa – koja uključuje tri rasplesane prateće pjevačice i udarnu petočlanu puhačku sekciju – protutnjala kroz starije favorite poput “1234” ili “Beng Beng Beng”.

Pripremljena uživo, njihova uskuhala poliritmika i dalje ima hipnotizirajući učinak zahvaljujući kojemu su Femi ‘n’ Force uspješno premostili afričku egzotiku i “zapadnjački” jazz s jedne, a strastveni politički aktivizam i čistu zabavu s druge strane. U finišu preko dva sata duge svirke publika je dovedena u stanje delirija, a vjerojatno ni otac (svim manama usprkos) ne bi bio nezadovoljan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije