Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrada hrvatskog glumišta

Dunja Vejzović za svoj svjetski glas nagrađena za životno djelo

Dunja Vejzović
Foto: Boris Ščitar
1/2
13.11.2013.
u 09:10

Kao i dosadašnjih godina moguće je da će se i oko ovogodišnje Nagrade hrvatskog glumišta, strukovne nagrade u kojoj najbolje bira žiri sastavljen od teatarskih profesionalaca i kritičara, podići podosta prašine.

Vrijeme za slavlje

Jučer su, naime, objavljene nominacije, a već na prvi pogled upada u oko da najbolje predstave – “Kafka project: Frontiere / Granice / Meje / Grens / Borders…” autorice i redateljice Karine Holle u izvedbi Talijanske drame HNK Rijeka; “Nastasja Filipovna” A. Wajde prema F. M. Dostojevskom u režiji Jasmina Novljakovića i izvedbi zagrebačke Kazališne družine Bastien te Čehovljev “Višnjik” u režiji Vite Taufera HNK Zagreb – nisu radili najbolji redatelji: Ivica Buljan (“Žuta crta” ZKM-a), Ivica Kunčević (“Cyrano” Teatra Manje je više) i Zoran Mužić (“Glorija” HNK Šibenik). No ovo je ipak vrijeme za slavlje svih nominiranih, a vremena za analize još će biti. Najveće su slavljenice dobitnice nagrada za životno djelo – svjetski slavna operna diva Dunja Vejzović te glumica riječkog HNK Edita Karađole.

Uz njih su na glumačkom pijedestalu nominirani za glavne uloge: Hana Hegedušić za ulogu u “Tri kavaljera frajle Melanije” HNK Varaždin, Elizabeta Kukić za “Gospođu ministarku” kazališta Kerempuh, Sanja Marin za ulogu gospođe Robinson u “Diplomcu” kazališta Komedija, Siniša Popović za ulogu u “Gloriji” HNK Šibenik, Marinko Prga za ulogu u “Tri kavaljera frajle Melanije” te Ljubo Zečević za ulogu u predstavi “Nastasja Filipovna” HNK Šibenik.

Izravno na HTV-u

Najbolje predstave za djecu i mlade su “Djevojčica sa žigicama” Aplauz Teatra, “Mrvice iz dnevnog boravka” Žar ptice i “Zvjezdica” Kazališta lutaka Zadar. Dramski žiri dodijelio je i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, a ona je pripala ansamblu “Žute crte” ZKM-a. Za najbolju operu u cjelini nominirane su: “Lohengrin” HNK Zagreb, “Marco Polo” HNK Rijeka i “Norma” HNK Osijek.

Za titulu najbolje baletne predstave u cjelini bore se: “Baletni triptih” HNK Zagreb, “Don Quijote” HNK Split i “Posvećenje proljeća” HNK Zagreb u suradnji s Muzičkim biennaleom Zagreb. Svečana dodjela Nagrada hrvatskog glumišta održat će se u nedjelju 24. studenoga u HNK Zagreb. Zbog izravnog prijenosa na Drugom programu HTV-a veliko slavlje kazališne umjetnosti počet će u 21 sat. Scenarij za samu dodjelu pišu Saša Božić i Dora Ruždjak-Podolski koja ujedno i režira dodjelu nagrada. Režiser TV prijenosa je Ivan Miladinov.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije