Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lalić i pilić

Drugo, prošireno izdanje najopsežnije studije o Torcidi

torcida-pogled iznutra
arhiva
23.01.2012.
u 12:23

Zbog velikog interesa navijača, ali i sociologa, novinara pa i mnogih drugih, u prodaji je drugo izdanje knjige koje sadrži nekoliko novih tekstova i razmjerno opsežne kronologije od 1944. do 2011. godine, ali i niz svježih fotografija

Predstavljanje 2. izdanja knjige Dražena Lalića koju je napisao u suradnji s Damirom Pilićem, "Torcida. pogled iznutra", održat će se u  srijedu 25. siječnja od 18 sati u Profil Megastoreu, Bogovićeva 7 na 2. katu. Uz autore govorit će Marko Mustapić s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", i Benjamin Perasović, također s Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" te Zavoda za kineziološku antropologiju i metodologiju.

"Torcida: pogled iznutra" svojevrsna je kultna studija sociologa Dražena Lalića, redovitog profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Nedugo nakon prvoga objavljivanja, u jesen 1993. godine, Lalićeva je knjiga postala nezaobilazno štivo i vodič za sve one koji žele steći bolji uvid u Torcidu i supkulturu nogometnih navijača, a to je ostala sve do danas.

Osim što je fenomenu Torcide pristupio metodom promatranja sa sudjelovanjem, Lalić je u svom akcijskom istraživanju prikupio mnogo zanimljivih obilježja navijačkoga života, osvijetlivši tako atraktivan, ali i kontroverzan svijet navijaštva iz perspektive njegovih izravnih aktera. Nakon punih 18 godina, zbog velikog interesa ne samo navijača nego i sociologa, novinara pa i mnogih drugih, u prodaji je drugo, prošireno izdanje knjige, koju je priredio u suradnji s novinarom i psihologom Damirom Pilićem. Osim nekoliko novih tekstova i razmjerno opsežne kronologije važnijih zbivanja vezanih za Torcidu u razdoblju od 1944. do 2011. godine, novo izdanje donosi i niz "svježih“ fotografija.

Važnost objavljivanja ove knjige tim je veća što se novo izdanje pojavljuje u godini u kojoj Hajduk slavi svoju stotu obljetnicu, a ne treba zaboraviti ni činjenicu da je krajem listopada 2010. i Torcida, najstarija navijačka skupina u postkomunističkoj Europi, dolično obilježila velik jubilej – šezdesetu obljetnicu svoga postojanja.

Dražen Lalić rođen je 15. lipnja 1960. u Makarskoj. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je politologiju 1983. godine. Doktorsku disertaciju iz sociologije obranio je 1993. na Filozofskom fakultetu istoga sveučilišta. Bio je novinar i voditelj Istraživačkoga centra lista Slobodna Dalmacija (1992. – 1994.), direktor Agencije za istraživanja javnog mnijenja, medija i tržišta Puls (1994. – 1997.) te savjetnik u Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Splita i voditelj Informacijskog centra za mlade Splita (1995. – 2000.).

Od 2000. zaposlen je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, gdje živi posljednjih osam godina. U zvanje redovitog profesora (sociologije) izabran je sredinom 2011. godine. Nositelj je nastave na predmetima Sociologija hrvatskog društva, Politički i socijalni aspekti sporta te Politička komunikacija. Osim na FPZG-u, predavao je na sveučilištima u Splitu, Dubrovniku i Waterloou (Kanada).

Proveo je više istraživanja vezanih za ponašanje nogometnih navijača, zlouporabu droge i ovisnost o drogi, višestranačke izbore, izborne kampanje i druge teme. Sam ili u suautorstvu objavio je osam znanstvenih studija i jednu popularno-znanstvenu knjigu, pedesetak znanstvenih i stručnih radova te bio jedan od urednika šest knjiga. Lalić je i autor većega broja publicističkih članaka te (kao politički i društveni analitičar) sudionik više televizijskih i radijskih emisija.

Damir Pilić rođen je 1969. u Šibeniku. Magistrirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i diplomirao novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. Objavio je psihološku monografiju Samoubojstva: oproštajna pisma (Marjan express, 1998.) i roman Đavo prvo pojede svoju majku (Dalmagrad, 2001.), za koji je dobio treću nagradu na Arkzinovu natječaju za najbolje prozno djelo s područja bivše Jugoslavije. U suautorstvu s dr. Draženom Lalićem objavio je socio-psihološku studiju o mladim splitskim delinkventima Na mladima svijet zastaje (Jesenski i Turk, 2001.), a s Edom Vujević i književno-znanstvenu studiju o splitskim apstinentima i bivšim ovisnicima o heroinu Dedal na iglama (Naklada Bošković, 2005.). Radi kao reporter i politički komentator Slobodne Dalmacije. Živi u Splitu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije