Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raise the roof

Drugi album legende Zeppelina i country pjevačice pun je pogodak

storyeditor/2021-12-02/Raise_The_Roof_-_Cover_Art.jpg
Hrvoje Horvat
06.12.2021.
u 16:22

Robert Plant i Alison Krauss snimili su drugi po redu zajednički album.

Prvi zajednički album Roberta Planta i country/bluegrass pjevačice i violinistice Alison Krauss “Raising Sand” iznenada je 2007. postigao golem uspjeh, i na tržištu i po osvojenim nagradama, uključujući i Grammy za album godine. Drugi zajednički rad “Raise the Roof” (Warner/Dancing Bear) mogao je biti samo siguran pogodak za starije generacije poklonika i mlade geekove koji jedva čekaju ovakve poluunplugged, poluetnografske projekte.

Znamo li da je producent (opet) gitarist i multiinstrumentalist T Bone Burnett, jasno je da je formula ostala nepromijenjena. “Raisin the Roof” filigranski je pripremljen osvrt na bliskoistočne, folk, delta-blues i swamp-boogie žanrove. Plant i Krauss poput današnjih migranata putuju od Azije do delte Mississippija, dok pažljivo odabrana sviračka ekipa ispunjava sve “vlažne” želje slušatelja. Pogotovo onih koji vole albume “Led Zeppelin III” i “IV”, jer se od druge pjesme “The Price of Love” pojavljuje ugođaj iz legendarne skladbe Zeppelina “Battle of Evermore”, s time što vokal Sandy Danny ovdje donosi Alison Krauss. Radi se o ravnopravno otpjevanom albumu s naizmjeničnim, ponekad i zajedničkim pojavljivanjem Krauss i Planta, dok je izbor dvanaest pjesama-obrada šarolik osvrt na povijest iz koje su ovom prilikom odabrane skladbe Merlea Haggarda, Everly Brothersa, Allena Toussainta, Berta Janscha, sve do mlađih Calexico (uvodna “Quattro”) i drugih, a tu je i nova sklaba Planta i Burnetta “High and Lonesome”. Spomenemo li da se na akustičnim i električnim gitarama i mandolinama pojavljuju Burnett, David Hidalgo iz Los Lobosa, Mark Ribot (suradnik Toma Waitsa, Elvisa Costella i mnogih), te jazz gitarist Bill Frisell - kojeg smo prije par godina gledali u ZKM-u na jazz festivalu, a 15 godina prije u Studentskom centru gdje je svirao uživo prateći nijeme filmove Bustera Keatona - jasno je o kakvoj se zvjezdanoj postavi radi.

Uz prigušenu ritam-sekciju, dodatak bendža ili melotrona T Bone Burnetta koji ispunjava ulogu multiinstrumentalista i producenta, vokali Alison Krauss i Roberta Planta postavljeni su na maksimalno ugođajan ležaj zvuka na kojemu se mogu do milje vole ležerno izležavati, namjerno pritajeno i prigušeno, šmekerski i bez viška adrenalina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije