Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatna muzička akademija

Dražen Domjanić u Lihtenštajnu odgaja vrhunske glazbene talente

esperanza
Foto: Andreas Domjanić
1/5
29.12.2015.
u 23:25

Stipendisti Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu i zaklade Musik und Jugend u 2015. pobijedili su na šest velikih svjetskih natjecanja, a među njima je i pobjednik Čajkovskog

Nakon trogodišnjih priprema, 2010. otvorena je Međunarodna muzička akademija u Lihtenštajnu. Smještena u dvije obiteljske kuće s divnim pogledom na snježne vrhove švicarskih planina, ta ustanova na intenzivnim majstorskim tečajevima okuplja i spaja vrhunske pedagoge s najnadarenijim studentima sa svih strana svijeta, a iza svega stoji Hrvat Dražen Domjanić.

Čitava njegova obitelj živi za glazbu i od glazbe, a kći Sara je nadarena violinistica koja je prije dvije godine predstavljala Hrvatsku u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika u Kölnu. 

U pedagošku elitu koja kod njega redovito gostuje spadaju i violončelist Valter Dešpalj i hornist Radovan Vlatković, a čitav niz hrvatskih studenata na svom putu prema svjetskim pozornicama prošao je kroz Lihtenštajn, nastupao na Domjanićevu festivalu "Next Generation" u obližnjem Bad Ragazu u Švicarskoj i uživao financijsku potporu zaklade "Musik und Jugend" kojoj je Domjanić umjetnički ravnatelj.

Ova otvorena institucija mjesto je sudbonosnih susreta učenika i profesora. Jedan takav sretan spoj predstavljaju violončelist Andrei Ionuţ Ioniţă i njegov profesor Jens Peter Maintz. Mladi Rumunj postao je u 2015. godini jedna od najtraženijih mladih glazbeničkih zvijezda nakon što je pobijedio na velikom natjecanju Čajkovski.

Od Tokija do Praga

Ali, to je samo jedan od stipendista čijim se rezultatom ove godine može pohvaliti Domjanić. Violistica Andrea Burger pobijedila je na velikom natjecanju u Tokiju, a flautist Yubeen Kim u Pragu. Na violončelističkom natjecanju Lutoslawski u Poljskoj prvu su nagradu ove godine podijelili Zuzanna Sosnowska i Maciej Kulakowski, a na samom kraju godine violinistica Christel Lee u Helsinkiju je pobijedila na natjecanju Sibelius, a pijanist Filippo Gorini na Beethovenovom natjecanju u Bonnu. To su rezultati kakvima bi se voljelo pohvaliti bilo koje veliko svjetsko glazbeno učilište.

Mladi glazbenici vraćaju se u Lihtenštajn i u Bad Ragaz i nakon što se proslave na svjetskim pozornicama. Tako će Ioniţă biti rezidentni umjetnik na novom izdanju festivala "Next Generation" u veljači 2016., a glazbeničkom strašću i virtuoznošću zasjat će i ansambl Esperanza u kojem sviraju i violinist Marin Maras i kontrabasist Jura Herceg iz Hrvatske.

U Lihtenštajnu mladi glazbenici uče i kako se što bolje snaći i pobrinuti za sebe u sve konkurentnijem svijetu glazbenog biznisa. Usto, Dražen Domjanić osniva i nove festivale u mjestima koja vrhunsku turističku ponudu žele nadopuniti vrhunskim kulturnim sadržajem. Jedno od njih je i Schwarzenberg u Austriji koji ima i izvrsnu koncertnu dvoranu u kojoj se održava glasoviti festival Schubertiade.

Hrvatskoj još uvijek nije zanimljiv

– Grad je prihvatio moj festival, ali to ne znači da će mi dati novac, ta su vremena prošla – kaže Domjanić koji sa sobom donosi i privatni novac sponzora i donatora. A do tog se novca dolazi rezultatima i kristalnom transparentnošću poslovanja.

O tome bi hrvatske institucije imale itekako što naučiti iz godišnjih poslovnih izvještaja Dražena Domjanića koji već godinama u Hrvatsku pokušava donijeti svoje znanje i festivale, ali njegovi prijedlozi još uvijek ostaju bez odjeka, a ponekad i bez ikakvog odgovora. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije