Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Samo kad se smijem”

Drama inspirirana pričom Ane Magaš dobrodošla je pljuska u tjednu užasnoga zločina

SFF
14.08.2023.
u 10:08

Film Vanje Juranić s Tihanom Lazović i Slavkom Sobinom u glavnim ulogama premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu

Prva velika premijera nekog hrvatskog filma u ovogodišnjem programu Sarajevo Film Festivala pripala je drami “Samo kad se smijem” scenaristice, redateljice i montažerke Vanje Juranić, s Tihanom Lazović i Slavkom Sobinom u glavnim ulogama.

Inspiriran pričom Ane Magaš, Zadranke koja je zbog ubojstva nasilnog supruga i nemilosrdnosti pravosudnih organa postala jedna od najpoznatijih hrvatskih zatvorenica, film Vanje Juranić prikazan je pred punim ljetnim kinom Stari Grad, a redateljica je projekciju posvetila žrtvama trostrukog ubojstva u Gradačcu.

– Sretna sam što sam opet u Sarajevu i da mogu prikazati “Samo kad se smijem” na festivalu. No ujedno sam i potresena jer samo dan prije naše projekcije u Gradačcu nad Nevzetom Hećimović počinjen femicid. Veselilo bi me da film potakne konstruktivne diskusije i skrene pozornost na rješavanje problema obiteljskog nasilja. Tema je mučna i teška, ali moramo početi otvoreno razgovarati o tome – rekla je Vanja Juranić nakon projekcije.

Možda baš zbog recentne tragedije, sarajevska publika izrazito je emotivno reagirala na ovaj film, pokazujući još jednom da bi “Samo kad se smijem”, osim dobrodošle pljuske mizoginom društvu, mogao postati i jedan od najuspjelijih hrvatskih filmova sezone – tu potvrdu već je dobio i u Puli, odakle se vratio s nagradom Kinomreže koja će dati vjetar u leđa nacionalnoj distribuciji filma, kao i Zlatnom arenom za izrazito uvjerljivu glumicu Tihanu Lazović. A u filmu je sjajan i Slavko Sobin, koji je napokon dobio priliku široj publici pokazati da ga se prečesto i nepravedno podcjenjivalo.

Osim što su glumački besprijekorno uigrani, glavni protagonisti ovog mučnog filma pokazuju se i kao fenomenalan duo za njegovu promociju: iznova besprijekorno modno usklađeni, u ružičastim opravama koje funkcioniraju kao estetski i vrijednosni kontrast mračnom mačizmu koji smo gledali u filmu, bili su prava senzacija na sarajevskom crvenom tepihu, a kasnije i na društvenim mrežama.

Među istaknutijim hrvatskim premijerama u Sarajevu do kraja tjedna čekaju nas “Bosanski lonac” Pave Marinkovića, čak deset dokumentarnih i dva kratka filma u službenoj konkurenciji, kao i manjinska hrvatska koprodukcija “Lost Country” Vladimira Perišića u natjecateljskom programu igranog filma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije