Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnost kao terapija

Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti

Umjetnost kao terapija
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba
1/6
17.09.2021.
u 12:00

Boje umjetnosti kakve vam može ispričati samo Zagreb: Budi se vitalna energija grada i pretvara u umjetnost koja liječi. Saznajte kako će metropola umjetnički oživjeti

U izazovnim vremenima neizvjesnosti i naglih društvenih promjena, umjetnost se uvijek pokazala kao jedan od najprirodnijih „lijekova“. Upravo Zagreb, kao glavni grad Hrvatske već godinama njeguje umjetnost u svakom smislu. Prepuni gradski trgovi, parkovi, kamo god se okrenete – Zagreb će vam ispričati priču.

Ovo je priča o umjetnosti ove jeseni u Zagrebu na neuobičajenim mjestima. Grad će postati mjesto raznih galerija, umjetnika, te bogate kulture. U šetnjama ćete moći doživjeti potpunu priču Zagreba kroz kulturu i umjetnost. Osjetite vitalnu energiju grada i uljepšajte si jesen kroz kulturne događaje koje ne biste smjeli propustiti

Umjetnost za sve

Ako želite uživati u suvremenoj umjetnosti, posjetite 36 Mountains studio- „Novo nasljeđe“. To je ukratko prostor zamišljen kako bi okupio mlade, entuzijastične suvremene umjetnike i pružio im priliku za kreativno stvaralaštvo. Radi se o prominentnim umjetnicima mlađe generacije s autentičnim narativom. Njihove radove možete pogledati na prodajnoj izložbi u 36 Mountains Studiju od 14. rujna.

Akademija likovne umjetnosti u Zagrebu održat će završnu izložbu svojih studenata pod nazivom Perspektiva. Na fotografiji se nalazi jedan od izložbenih primjeraka
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba, ALU Perspektiva

Osim toga, velik događaj u svijetu likovne umjetnosti bilježi i Akademija likovne umjetnosti, koja ove godine obilježava 114 godina djelovanja. Tim povodom održat će se tradicionalna Završna izložba studenata kojom se javnosti predstavljaju njihova postignuća u akademskoj godini. Ovu kvalitetnu predstavu za oči pogledajte u prizemlju i prvom katu zgrade, parku Akademije likovnih umjetnosti, te Galeriji Šira od 16. do 19. rujna.

Vratite se iz šetnje s umjetninom

Svoju rujansku šetnju gradom začinite obilaskom Art Zagreba. Riječ je o međunarodnom sajmu umjetnina koji se organizira jednom godišnje. Imat ćete priliku susresti se s brojnim umjetnicima, galeristima i kolekcionarima na čak 300 metara kvadratnih izložbenog prostora. Tako postoji mogućnost da se kući vratite s jednom od najboljih umjetnina na domaćem tržištu.

Imat ćete priliku susresti se s brojnim umjetnicima, galeristima i kolekcionarima na čak 300 metara kvadratnih izložbenog prostora

Osim umjetnina, organiziraju se brojni paneli, filmske projekcije na temu tržišta umjetnina, te okrugli stolovi. Ostvarena je i suradnja s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske, koje vam priprema izložbe suvremene hrvatske umjetnosti, te brojne stručne okrugle stolove o novim zbivanjima na domaćoj, ali i svjetskoj umjetničkoj sceni.

Art Zagreb mjesto je gdje se mogu pronaći najveće hrvatske umjetnine. Riječ je o međunarodnom sajmu umjetnina koji se organizira jednom godišnje
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba, Reli po galerijama

Tržnica u novom ruhu

BOIR studio projektom 9 dekada/9 arkada predstavlja preobrazbu glavne zagrebačke tržnice u posljednjih devet desetljeća. Kroz niz svjetlosnih instalacija, imat ćete mogućnost prošetati tržnicom kroz njenu povijest u posljednjih 10 godina. Snimke će vam omogućiti da svjedočite promjenama koje su se tijekom godina događale na Dolcu. Ovu zanimljivu priču Zagreb će vam ispričati od 23. do 25. rujna s početkom od 20 sati.

Skupite sve oznake i osvojite nagradu

Zamislite da hodate gradom uz mapu putem koje na svakoj sljedećoj lokaciji skupljate oznake. Onaj posjetitelj koji skupi najviše oznaka – dobitnik je simbolične nagrade. Upravo takvo „natjecanje“ priprema vam Reli po galerijama. Na zabavan način naučite sve o čak 10 različitih galerija u Zagrebu.

Tijekom sudjelovanja na Reliju po galerijama, sudionici će dobiti mapu na koju lijepe naljepnice nakon svake posjećene galerije. Po završnici i obilasku svih 10 galerija, sudionik s najviše naljepnica osvaja nagradu
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba, Reli po galerijama

Događaj je zamišljen tako da posjetitelji u prvoj galeriji dobiju mapu koja će ih voditi po ostalim galerijama. Uključena su vodstva kroz nove izložbe u produženom radnom vremenu galerija od 17 do 22 sata. Dok traje Reli po galerijama, posjetitelji imaju priliku vidjeti više izložbi no i jedan drugi dan u godini.

Kroz niz svjetlosnih instalacija, imat ćete mogućnost prošetati tržnicom kroz njenu povijest u posljednjih 10 godina. Snimke će vam omogućiti da svjedočite promjenama koje su se tijekom godina događale na Dolcu

Otkrijte neistraženu ljepotu metropole

Oglasi su svuda oko nas. U vašoj šetnji bombardirat će vas sa svih strana, no i tome je umjetnost doskočila. Brojni umjetnici kroz svoja djela stvaraju ljepotu s potpisom koja nam nije uvijek lako vidljiva i često je neistražena. Lauba je zato osmislila projekt Art & Grad – Umjetnost se oglasila. Cilj projekta jest da vas umjesto bombardiranja standardnih oglasa, na mjestima predviđenim za vanjsko oglašavanje očaraju umjetnička djela mnogobrojnih, najznačajnijih hrvatskih i svjetskih umjetnika. Na taj način ne samo da ćete se povezati i upoznati s najpoznatijim umjetnicima, već ćete svjedočiti drastičnom smanjenju komercijalnog oglašavanja na području grada Zagreba. Jednostavno – buku nastalu oglasima zamijenite harmonijom umjetnosti.

Upoznajte sve nijanse jeseni

Jesen nas uvijek časti šarenom paletom boja, koju često ne primjećujemo pod pritiskom svakodnevnog života. Vrijeme je da se malo zaustavimo i zaista primijetimo ljepotu oko nas, koju nam Zagreb donosi na dlanu. Za to je zadužen Projekt Ilica: Q'ART – Sve boje Ilice.

Kroz Q'ART doživite potpuno novo urbano iskustvo, te pobudite solidarnost i društvenu empatiju u sebi

Putem tog projekta, samo srce Zagreba potpuno će zaživjeti brojnim glazbenim i umjetničkim programima, a publika će moći podržati lokalne obrtnike te umjetnost u zajednici. Zajedno s autorima Ivanom Nikolić Popović te Aleksandrom Battistom Ilićem, oživjet će napušteni prostori Zagreba i dat će im se potpuno novi, urbani štih kroz kulturno-umjetnički program. Kroz Q'ART doživite potpuno novo urbano iskustvo, te pobudite solidarnost i društvenu empatiju u sebi. Sve nijanse umjetničke jeseni smjestit će se na Britanski trg i Ilicu od 13. do 19. rujna, što je pravo vrijeme da u jesen unesete malo boje.

Galerija Ilica oživjet će samo srce Zagreba i pritom pobuditi empatiju, te podržati lokalnu zajednicu. Tijekom ove manifestacije, publika će osjetiti pravi urbani štih Zagreba
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba, Projekt Ilica: Q'ART

Ilica će tako postati galerija u kojoj će se izmiješati brojna umjetnička djela čime će se značajni hrvatski umjetnici približiti građanima, a njihove će kreacije prožeti gradske fasade. Ovogodišnjom Galerijom Ilica obilježava se 50 godina djelovanja umjetnika u Hrvatskoj. Kroz godine, Ilica je zajedno s prisutnim trgovima postala poprište žive, raznolike umjetnosti.

Upoznajte namještaj kroz povijest

Meštrovićev paviljon koji je odveć poznato utočište razne umjetnosti i ove će jeseni zaživjeti. Povodom 10. obljetnice djelovanja Prostorije otvara se izložba Prostoria 10. Ukratko, izložbom će se prikazati razvoj Prostorije kao brenda namještaja sa snažnom kulturom dizajna i proizvodnje. Tako će s početkom izložbe, 25. rujna biti predstavljen fotografski projekt Revisiting Architecture, putem koje će posjetitelji moći istražiti same korijene dizajna Prostorije. Poznato je da Zagreb odiše raznovrsnom arhitekturom koja se rijetko gdje može vidjeti u svijetu. Upravo ta, modernistička unikatna arhitektura Zagreba inspiracija je Prostoriji kroz njezino djelovanje, pa će posjetitelji moći mnogo dublje upoznati sam brend i njegovu raznolikost. Osim toga, tu je i dodatni program Prostoria Net. Radi se o dodatnoj instalaciji koju dizajnira Numen/ForUse, a bit će predstavljena ispred Meštrovićevog paviljona sve do 8. listopada, kada izložba Prostoria 10 završava.

Jesen boje umjetnosti rezultat je Artupunkture

Za raznoliku umjetničku jesen i bogat kulturni život Zagreba zaslužna je Artupunktura. Riječ je o platformi koja spaja raznovrsne umjetničke događaje u Zagrebu, a iza koje stoji Turistička zajednica grada Zagreba. Glavni cilj platforme jest probuditi vitalnu energiju grada Zagreba, te upoznati publiku s potpunom ljepotom umjetnosti koja liječi. Osim što oživljava neiskorištene prostore grada Zagreba te spaja publiku s umjetnošću – Artupunktura potiče razvoj lokalne zajednice i urbanog štiha grada.

Više o samom projektu i partnerima saznajte na: www.artupunktura.hr

Za raznoliku umjetničku jesen i bogat kulturni život Zagreba zaslužna je Artupunktura. Riječ je o platformi koja spaja raznovrsne umjetničke događaje u Zagrebu, a iza koje stoji Turistička zajednica grada Zagreba
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije