Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Taktilna galerija

Dotaknuti reljefnu površinu Račićeve slike

račić
28.12.2009.
u 17:02

Dok se glavnina umjetničkih djela u muzejima ne smije dotaknuti rukom, odnedavno postoje slike i skulpture koje možete dodirnuti, pogladiti, opipati uzduž i poprijeko.

Dok se glavnina umjetničkih djela u muzejima ne smije dotaknuti rukom, odnedavno postoje slike i skulpture koje možete dodirnuti, pogladiti, opipati uzduž i poprijeko.

Prvi put u Hrvatskoj zagrebačka Moderna galerija za slabovidne i slijepe osobe pokrenula je program Taktilne galerije kojoj je cilj približiti djela moderne umjetnosti svim ljudima koji žele drukčiju percepciju likovnoga djela.

Ovih blagdanskih dana možete tako opipati sliku “Majka i dijete” Josipa Račića te skulpture “Figura” Ksenije Kantoci i kip Antuna Gustava Matoša umjetnice Marije Ujević Galetović. Za potrebe Taktilne galerije koju je osmislila Nataša Jovičić, a provela Moderna galerija, izrađene su replike originalnih djela – umanjeni kipići, a slike su dobile reljefni raster koji se dodiruje dok se istodobno sluša govorni opis slike. U posljednjih desetak dana šezdesetak ljudi steklo je novo iskustvo u doticaju s Račićevom popularnom slikom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije