Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrađen

Dobitnik ovogodišnje književne nagrade Gjalski Nikola Đuretić

đuretić
Mladen Mandić
18.10.2012.
u 14:25

Dobitnik je rekao da su priče nastale za neka druga, mirnija vremena kao svojevrsna opomena protiv zaborava

Nikola Đuretić sa svojom zbirkom pripovijesti, novela i crtica "Almanah smrti i nestajanja" dobitnik je ovogodišnje književne nagrade "Ksaver Šandor Gjalski".

Pripovijesti su nastale na temu zbiljskih likova iz povijesti koje je autor upoznao i s njima proživio u 20-ak godina kao terenski novinar na ratištima i urednik BBC-a u Londonu. Prosudbeno povjerenstvo u kojem su bili Stjepan Čuić kao predsjednik te Sonja Keča, Ingrid Lončar, Ivica Matičević i Antun Pavešković imalo je među 37 prispjelih naslova težak zadatak da izabere najbolje, no rekao je predsjednik Povjerenstva Stjepan Čuić, smatra kako su se Đuretićeve pripovijesti ipak izdigle od svih prispjelih radova na natječaj.

Nikola Đuretić danas je na konferenciji za novinare u Dvorcu Gjalski u Zaboku rekao kako su priče nastale za neka druga, mirnija vremena kao svojevrsna opomena protiv zaborava, jer zaborav svega onog što se zbivalo u našim životima i životima onih prije nas, samo je jedan oblik smrti i nestajanja. Zahvalivši se na nagradi, autor je rekao da mu je izuzetna čast što se nalazi u tako časnom krugu dobitnika dosadašnjih nagrada Gjalski kao što su Pavličić, Tribuson, Brešan, Majdak i Aralica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije