Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba u mimari

Dimitrijeva skulptura za središte Cetinja

Dimitrije Popović, izložba (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/5
04.04.2013.
u 21:52

U sklopu večeri nazvane ”Hommage Njegošu” Dimitrije Popović izložio je i svoju skulpturu "U slavu Njegoševe misli", koja će u svibnju biti postavljena u središtu Cetinja

U prepunom atriju Muzeja Mimara u četvrtak navečer otvorena je izložba \"Misterijum luče mikrokozma\" Dimitrija Popovića u povodu 200. godina rođenja Petra II. Petrovića Njegoša. Svi istaknuti zagrebački Crnogorci prisustvovali su manifestaciji na kojoj su uz izložbu promovirane i publikacije posvećene Njegoševoj ličnosti i djelu. U sklopu večeri nazvane ”Hommage Njegošu” Dimitrije Popović izložio je i svoju skulpturu \"U slavu Njegoševe misli\", koja će u svibnju biti postavljena u središtu Cetinja. Pune dvije i pol godine donatori su prikupljali sredstva da skulptura bude realizirana.

Izložbu Dimitrija Popovića otvorila je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić koja je kazala da djelo i misao Petra Petrovića Njegoša i danas inspirira nove generacije. – Njegoševo djelo nam govori da moramo razmišljati o svijetu u kojem živimo.

Akademik Tonko Maroević osvrnuo se na umjetnička rješenja posvećena Njegošu, rekavši da skulptura Dimitrija Popovića povezuje zemaljsku, ljudsku sudbinu s težnjom nadmašivanja.

– Njegoš je univerzalna vrijednost, a Dimitrije je njegov dobar sugovornik.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poželio je crnogorskom izaslanstvu dobrodošlicu u Zagreb.

– Nas u Zagrebu raduje činjenica da je ovaj veličanstveni hommage priredio zagrebački Crnogorac, umjetnik međunarodnog ugleda, naš sugrađanin Dimitrije Popović. Velika je ovo večer prijateljstva Podgorice i Zagreba i dvije zemlje, Crne Gore i Hrvatske – kazao je Bandić.

U Zagreb je doputovalo i izaslanstvo Crne Gore, koje je predvodio ministar kulture Branislav Mićunović.

– Ovakvim projektima intenziviramo prijateljstvo i bliskost dvije zemlje. Bit će ih još i više, jer je pred nama definiranje programa trogodišnje kulturne suradnje kroz koje ćemo afirmirati i promovirati stvaralaštvo i baštinu naših zemalja. To će za Crnu Goru na njenom putu prema EU biti dragocjeno – kazao je crnogorski ministar kulture. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović rekao je da Njegoš za Crnogorce predstavlja ključnu povijesnu ličnost i najavio da će skulptura Dimitrija Popovića biti postavljena ispred Njegoševe rezidencije koju u Crnoj Gori nazivaju i Njegoševom Biljardom, u povijesnom jezgru Cetinja. ”Upravo u Biljardi Njegoš je stvorio neka od najznačajnijih djela”, kazao je Bogdanović i izrazio zadovoljstvo što je predstavljena i knjiga ”Njegoš i Hrvati”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije