Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preporuka

Branko Maleleš- kritičar poetskog moderniteta

maleš
arhiva
29.05.2010.
u 09:25

Naša suvremena pjesnička praksa nerijetko se smatra ponajboljim dijelom književne produkcije. A u hrvatskom pjesničkom modernitetu glas Branka Maleša jedan je od najjačih.

Naša suvremena pjesnička praksa nerijetko se smatra ponajboljim dijelom književne produkcije. A u hrvatskom pjesničkom modernitetu glas Branka Maleša jedan je od najjačih. Izniman i čitan autor u naraštajima hrvatskih pjesnika od kraja 1970-ih do danas ima kultni status. Zaslužio ga je autentičnošću svoga pjesničkog umijeća, koje je kreativno “iskoristilo” sva sredstva postmoderne, ali status autoriteta pripada mu i zbog preciznih kritičkih sudova o stvaralaštvu naraštajnih kolega, kao i onih starijih i najmlađih.

 Ponajviše se bavio pjesnicima “iskustva jezika” i pripadnicima “semantičkoga konkretizma”, autorima “označiteljske prakse”, koji su, kao i on sam, “povijesnosti” pretpostavljali “dehijerarhizaciju smisla” te “fragmentarizirano, višesemantičko i raznoinformacijsko žarište poetskog teksta”.

 Termini u navodnicima iz Maleševe su se kritičarske radionice preselili u opću stručnu uporabu. O svemu svjedoči knjiga esejističkih Maleševih tekstova “Poetske strategije kraja 20. stoljeća” (Lunapark, ur. Valentina Sabo), s relevantnim, utemeljenim, nezaobilaznim promišljanjima pjesničkih opusa, u široku luku od Danijela Dragojevića do Marka Pogačara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije