Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIČANSTVENI SPEKTAKL

Bečani ovacijama ispratili bravuroznu Dubravku Šeparović Mušović

Dubravka Šeparović Mušović
Foto: Snježana Herek
1/5
06.12.2013.
u 22:31

Prvakinja Opere zagrebačkog HNK je glasom i stasom nadmašila sva očekivanja posebno zahtjevne bečke publike

Veličanstvenu glazbeno-scensku poslasticu za sve obožavatelje operne glazbe upriličila je u četvrtak navečer svojim vokalnim nastupom i performansom u dvorani Josepha Haydna na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u Beču mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović uz pratnju međunarodno priznatog pijanista Đorđa Stanettija.

Prvakinja Opere zagrebačkog HNK je glasom i stasom nadmašila sva očekivanja posebno zahtjevne bečke publike koja je bravuroznu hrvatsku umjetnicu ispratila burnim odobravanjem i ovacijama.
Frenetičan aplauz , povici „bravo“ i pozivi na „bis“ najbolja su potvrda čarobnih vibracija koja su te večeri strujale između ove maestralne umjetnice i bečkih opernih znalaca, koji su kao glazbeni dodatak na dar dobili senzacionalnu ariju Habanere iz Bizetove strastvene opere Carmen.

Slušajući ovu suverenu opernu primadonu posebno lijepo obojenog mezzosoprana kako s dušom pjeva i na publiku dramatičnim i potresnim glasom visokog tehničkog dometa prenosi svoje upečatljive kreacije Kundry iz Wagnerove glazbene drame Parisfal te karaktere likova Mile iz „Ode zemlji“ povijesne glazbene drame Mila Gojsalića Jakova Gotovca i Carmen, izazovne Ciganke prevrtljive naravi koja dijeli ruže i ostavlja muškarce bez daha, a što je i Dubravki u Beču pošlo za rukom, svima nazočnima bilo je posve jasno da je riječ o jednoj od najsjajnijih hrvatskih opernih zvijezda, u zemlji i inozemstvu.

Bečki nastup uigranog glazbenog „dvojca“ Šeparović Mušović – Stanetti bila je briljantna promocija hrvatske glazbene baštine i umjetnika u Austriji. Svoj doprinos toj promociji dali su i izuzetno talentirani hrvatski studenti s Bečkog sveučilišta za glazbu i dramske umjetnosti, sopranistica Iva Martinčević i Tamara Ivaniš te Antonia Dunjko koja je arijom „On ode“ iz Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski otvorila cjelovečernji Hommage posvećen hrvatskoj opernoj legendi Milki Trnini (1863. do 1941.), povodom 150. godišnjice njenog rođenja, u sklopu 9. Festivala hrvatske glazbe u Beču.

Nastupio je i Varaždinac David Oštrek (basbariton) te mladi austrijski glazbenici Julia M. Schick (sopran) i Wolfgang S. Schwaiger (bariton). Izvođena su djela hrvatskih i stranih skladatelja: I. Zajca, B. Papandopula i J. Gotovca te W.A. Mozarta, R. Stolza, G. Puccinija, G. Donizettija, G. Verdija, G. Rossinija i R. Wagnera, a na glasoviru studente su pratili Christian Koch i Igor Horvat.

Publiku i eminentne goste iz Hrvatske i Austrije uvodno su pozdravili ravnatelj bečkog Instituta za pjevanje i glazbeni teatar Karlheinz Hanser, hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i urednica monografije o Milki Trnini, ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji, muzikologinja Zdenka Weber.

Dr. Weber se je posebno založila za promociju ove hrvatske operne legende u austrijskom glavnom gradu i brojnoj je bečkoj publici znalački približila život i rad Milke Trnine koja je ostavila svoj trag i u Beču.

Veleposlanik Bakota istakao je veliki značaj Festivala hrvatske glazbe u Beču za sustavnu promociju hrvatske glazbene baštine izvan granica RH i izvanrednu hrvatsko-austrijsku kulturnu suradnju, zahvalivši Dubravki Šeparović Mušović što je pjevala u čast operne legende.

Hommage u čast sopranistice Milke Trnine zajednički su organizirali Bečko sveučilište za glazbu i dramske umjetnosti, Muzička akademija u Zagrebu i Muzičko informativni centar Koncertne direkcije Zagreb na čelu s umjetničkim ravnateljem Festivala Davorom Merkašom.

„ Odabrala sam Wagnerovu Kundry jer je Milka Trnina prva Kundry u Metropolitanu 1903., a Gotovčevu Odu radosti jer je Milka bila domoljub“, rekla je nakon koncerta za Večernji list Dubravka Šeparović Mušović, dodavši kako je oduševljena prijemom zahtjevne bečke publike.

„Milka Trnina i ja se očito volimo, dobitnica sam istoimene nagrade 2006., a ona mi je i kao neobična i nestandardna žena i umjetnica pravo nadahnuće, istakla je hrvatska primadona. Pohvalila je organizaciju Hommagea organiziranog u čast hrvatske operne legende ustvrdivši kako je bio „sjajan spoj mladih snaga koje dolaze i nje, već iskusne umjetnice s brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu“.

„Svaki početak je težak, želim im uz rad i disciplinu i mnogo sreće, jer hrvatski umjetnici u inozemstvu moraju biti dvostruko bolji od ostalih da bi dobili posao“, dodala je zaključivši kako „Hrvatska ima i uvijek je imala dobre pjevače“.

Komentara 2

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
10:16 07.12.2013.

Bravo! (Čujem da je bilo fakat dobro.)

Avatar gladnijura
gladnijura
09:51 07.12.2013.

"BRAVO" se teško može zaslužiti, pogotovo kod odabrane publike. Zato iskrene čestitke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije