Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije izložbe

Ljerka Njerš – od igre u staklu do keramičarske posvete Milki Trnini

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
''
20.12.2010.
u 15:15

Zagrepčani se u Gliptoteci dive njezinim novim, sjajnim staklenim kreacijama, a umjetnica danas u Križu već predstavlja nove keramičke radove u čast operne dive Milke Trnine

Kad se činilo da je prije nekoliko godina slikarica i keramičarka Ljerka Njerš retrospektivom u Muzeju za umjetnost i obrt (2007.) rekla sve što je znala umijesiti u glineni oblik i oplemeniti crtežom, iznenadila nas je novim istraživanjem. U posljednjih godinu dana govorila je da radi u staklu, da uživa u tome difuznom materijalu, izravnom oslikavanju staklene mase koja se izlaganjem visokim temperaturama do 830 Celzijevih stupnjeva pretvara u jedinstvene forme. Ovih dana na izložbi postavljenoj u Gliptoteci HAZU možemo vidjeti što je to radila poznata keramičarka u drugome materijalu; jedinstven ciklus staklenih zdjela, reljefa i vitraja koji pokazuju posve novi ciklus i još jednu fazu vitalne kreativnosti.

– Nije riječ o tradicionalnu oslikavanju stakla. Ovdje je posrijedi složen tehnološki postupak staklene fuzije višeslojnoga stakla. Poseban je doživljaj raditi velike formate, primjerice dva metra na devedeset centimetara, to je maksimalan format koji dopušta peć što je ima Mile Tepavički koji mi je gostoljubiv domaćin za ove krhke eksperimente. Prvo se modeliraju obline da staklo dobije reljefnost, a potom se izravno ucrtava i oslikava figura, krajolik ili vegetabilni motiv. Kao što sam radila u keramici, i u staklo prenosim svoju ljubav prema krajoliku. Priroda je moja trajna inspiracija, a u staklu se dobiva idealna prozračnost, što je zapravo efekt akvarela – kaže Ljerka Njerš uza svoje staklene predmete u Gliptoteci HAZU.

Danas će se u Križu kraj Ivanić Grada održati svečanost u čast velike hrvatske operne dive Milke Trnine koja je rođena 19. prosinca 1863. u Vezišću u općini Križ. Uz glazbene arije u Galeriji Križ predstavit će Ljerka Njerš svoj ciklus slika i keramike inspiriran slikovitim kostimima i Milke Trnine koje je imala u Londonu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije