Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba 'Životinjsko carstvo'

Basne kao šok za ljubitelje Kuliševe snažne apstrakcije

vatroslav kuliš
Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej
31.08.2015.
u 15:47

Izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, ostvarena u suradnji sa Scenom Amadeo, ostaje otvorena do prosinca

Vatroslav Kuliš naš je najjači suvremeni slikar. S tim je uvjerenjem ekipa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt u kasno proljeće predstavila Kulišev rad na čak dvije izložbe u Italiji – u Mantovi i u Rimu. Radovi na kartonu predstavljeni su kao čisto slikarstvo, s najsnažnijim karakteristikama slikara i profesora Kuliša, a to su apstrakcija i snažan kolorit.

U Zagrebu pak, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju do prosinca ostaje otvorena Kuliševa izložba "Životinjsko carstvo" koja tog ozbiljnog umjetnika predstavlja u neočekivanom svjetlu.

Pod ruku sa Scenom Amadeo zakuhali su je Rada Vnuk, Nenad Jandrić, Feđa Gavrilović te sam autor. Za ljubitelje Kuliševe eksplozivne apstrakcije "Carstvo" je poprilično šokantno. Ostavlja dojam slikovnice za djecu, što bi, uz pomoć vještog scenarista, mogla i postati.

S "klasičnim" likovima basni Kuliš bi, vidi se, htio biti duhovit, ali to mu ne uspijeva. Nije nužno da umjetnik bude duhovit. Kulišev apstraktni likovni opus to najbolje dokazuje – ozbiljan je, a razgaljuje. Više i ne trebamo. Ipak, Kulišev izlet nije promašen – djelomice je sjajan u izlošcima u kojima snažna Kuliševa slikarska gesta nezadrživo izvire iz tematskog banaliteta. Ali, sad kad nas je navukao na ZOO-figuraciju Kuliš nam duguje još jedan, ozbiljan bestijarij.

>> Arsen Dedić, Gabi Novak i slikar Vatroslav Kuliš za "Korak u život"

Komentara 1

Avatar istovari
istovari
12:42 05.09.2015.

Vatroslave odličan si!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije