Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretpremijera glazbene drame Gospode Glembajeva u Rijeci

Barunica pod kotačima džipa, Leone potpuno gol

kul-pretpremijera-txt.jpg
import
10.03.2007.
u 01:08

RIJEKA - Šokirani su sinoć iz riječkog HNK Ivana pl. Zajca izlazili gledatelji nakon odgledanih nešto više od dva sata glazbene drame Gospode Glembajeva u režiji Branka Brezovca. Predstava je već i prije sinoćnje pretpremijere, samo za goste Erste banke, izazivala veliko zanimanje jer se najavljivalo odmaknuto igranje od Krležina teksta, kao suvremenika 21. stoljeća, a Severina u ulozi barunice Castelli bila je adut više za publiku, osobito onu inače nekazališnu, naravno uz uvijek drugačiju Brezovčevu režiju.

Najavljivan spektakl se i dogodio, glembajevštinu danas i ovdje sva su tri ansambla riječkog kazališta pokazala kroz blasfemične scene koje su se izmjenjivale na pozornici, a obitelj  ubojica i varalica u riječkoj verziji opet je ostala prepoznatljiva u svom prokletstvu. Zvijezda Severina ponovno je, nakon Karoline Riječke, istoj publici pokazala da svoj glumački posao odrađuje ravnopravno, bez prenemaganja i suvišnih estradnih ispada, s ostatkom ansambla.

Šokantna je bila scena kad barunica Castelli završava pod Brezovčevim kotačima kaširanog džipa, što je mnoge u gledalištu i previše podsjetilo na tragičan životni kraj njezine prethodnice  u toj ulozi Ene Begović,  to više što su se na videozidu u isto vrijeme vrtjeli inserti s preminulom Enom iz Vrdoljakova filma Gospode Glembajeva.

To je na neki način bilo kontroverznije od Liverićeva golog Leonea kojeg je Brezovec, kao što se očekivalo skinuo i takvog ga držao na sceni desetak minuta, kontroverznije i od pojavljivanja likova pokojnog Tuđmana, generala Zagorca, tajkuna Todorića i sadašnjih političara Šeksa, Đapića i Jadranke Kosor, koji su za Brezovca očito Glembajevi zbog svog načina života.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije