Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAZBENA OAZA

Baroknim dvorcem Lužnica odzvanjao zvuk klasike i jazza

'30.06.2012., Dvorac Luznica, Zapresic - Zavrsetak trodnevnog festivala Glazbene svetkovine u Luznici i koncert mezzosopranistice Dubravke Musovic Separovic, vecer posvecena Milki Trnini.  Photo: Sanj
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
01.07.2012.
u 14:06

Dubravka Šeparović Mušović pjevala u čast Milke Trnine, kojoj je Ljerka Njerš posvetila i lijepu izložbu

Jedno od najljepših mjesta za bijeg iz prevrelih zagrebačkih večeri proteklog je vikenda bila Lužnica pokraj Zaprešića, desno od ceste prema Brdovcu. Barokni dvorac iz daljine je potpuno skriven pogledu velikim krošnjama stoljetnih stabala, pa je iznenađenje utoliko veće kada uđete u prostrani park, uređen i njegovan, kao i čitav kompleks, vrijednim rukama časnih sestara Milosrdnica.

Redovnice su već treću godinu zaredom svoj duhovno-obrazovni centar Marijin dvor i park pred njim otvorile kao pozornicu za Međunarodne glazbene svetkovine, u suradnji sa zaprešićkim Pučkim otvorenim učilištem i producentskom tvrtkom Lifestyle. Iz godine u godinu sve je brojnija publika, a isto tako i podrška lokalne uprave i zajednice koja prepoznaje silnu dodanu vrijednost koju ovakva manifestacija znači za čitav kraj. Utoliko više što programi lijepo spajaju raznovrsnu, ali vrhunsku kvalitetu jazza, popularne glazbe i klasike.

Ove su godine tako nastupili Zoran Predin i Matija Dedić, potom Massimo Savić, a u subotu navečer Dubravka Šeparović Mušović s pijanisticom Lanom Bradić. Dva dana nakon što je zabljesnula u Operi pod zvijezdama na Šalati, sjajna mezzosopranistica vrlo je uživljeno i predano izvela program posvećen najvećoj hrvatskoj divi svih vremena Milki Trnini, kojoj je Ljerka Njerš posvetila lijepu izložbu uz stazu prema dvorcu. Vrijedan doprinos dala je i mnogobrojna delegacija općine Križ koja je spremna dogodine dostojno proslaviti 150. godišnjicu rođenja Milke Trnine u Vezišću.

Program je imao i multimedijske dodatke, a glazbeni je dio spojio bisere hrvatskih popijevki, poput onih Jakova Gotovca i Dore Pejačević, s opernim ulomcima svjetskih velikana, te djelima naših suvremenih skladatelja Frane Paraća i Srećka Bradića koji je baš za ovu prigodu skladao dojmljivu pjesmu \"Za Milku\". U mladu ljetnu noć, zaštićenu u Lužnici od svake buke i vreve, pod mjesecom koji je šetao po krovu dvorca, lijepo se uklopilo i nekoliko duhovnih skladbi, kao i na kraju koncerta Gershwinova \"Summertime\" te senzualna Habanera iz Carmen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije