Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znameniti Hrvati

Antun Mihanović putovao je Amerikom trgujući vinima

Patrik Macek/PIXSELL
19.04.2021.
u 09:50

Do 20. svibnja otvoren je i natječaj namijenjen osnovnoškolcima, koji već 14 godina raspisuje Hrvatske pošte u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje

Četiri nove poštanske marke iz serije "Znameniti Hrvati" puštene su danas u optjecaj. Autorica Sabina Rešić na marke je stavila Ljiljanu Molnar Talajić, Williama Fellera, Tonka Maroevića i Antuna Mihanovića.

Ljiljana Molnar-Talajić smatra se jednom od najvećih hrvatskih opernih i koncertnih umjetnica s međunarodnom karijerom. Pjevala je na pozornicama od Metropolitan-opere do preko milanske Scale i kraljevske opere Covent Garden u Londonu, do bečke Državne opere. Hrvatska pošta piše da se "La Molnar" smatra najpoznatijom Aidom u svijetu i posljednjim pravim Verdijanskim sopranom 20. stoljeća.

William Feller istaknuti je hrvatsko-američki matematičar rođen čije ime nosi otprilike 150 matematičkih pojmova. Akademik Tonko Maroević bio je književnik, umjetnik, znanstvenik i povjesničar umjetnosti i "personifikacija najboljega u suvremenoj hrvatskoj kulturi", objasnila je akademkinja Željka Čorak.

Antuna Mihanovića javnost zna kao autora budnice Horvatska domovina koja je s manjim izmjenama i naslovom "Lijepa naša domovino" Ustavom potvrđena kao hrvatska himna. Ono što je manje poznato je da je ovaj velikan neko vrijeme putovao Amerikom trgujući vinima, za HP je istaknuo prof. dr. sc. Vinko Brešić.

"Znameniti Hrvati" jedna je od najdugovječnijih serija marki Hrvatske pošte koja se izdaje već godinama. Do sada su svoje marke dobili Petar Preradović, Zdenka Kunc, Frano Supilo, Faust Vrančić, Ranko Marinković i brojni drugi hrvatski velikani. Osim Znamenitih Hrvata svake godine raspisuje se natječaj za odabir najboljih likovnih rješenja za desetak serija, a ove godine nije prihvaćeno niti jedno rješenje za seriju "Hrvatska nematerijalna kulturna baština".

Do 20. svibnja otvoren je i natječaj namijenjen osnovnoškolcima, koji već 14 godina raspisuje HP u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ovogodišnja tema je “Za svako dijete – osmijeh”, a povod je UNICEF-ov 75. rođendan. Autor najboljeg rada osvojit će prijenosno računalo i pisač i bit će potpisan na poštanskoj marki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije