Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo u kinima

Ana Karić i Radko Polič svojom energijom nose \"Noćne brodove\"

'nocni3_nnn_obz_080312.1'
''
13.03.2012.
u 13:42

Film koji proglašavaju \"hrvatskim Mostovima okruga Madison\" ipak više nalikuje klasičnoj tinejdžerskoj priči o ljubavi

Nakon nekoliko pretpremijera, u redovitoj kinodistribuciji počinje igrati film \"Noćni brodovi\" redatelja Igora Mirkovića, s Anom Karić i Radkom Poličem u ulogama zaljubljenih staraca koji bježe iz doma za umirovljenike na svoje posljednje putovanje.

Ova gorko-slatka komedija, koju neki proglašavaju \"hrvatskim Mostovima okruga Madison\", mnogočime nalikuje tinejdžerskoj priči o zaljubljivanju, a ne teškoj staračkoj drami, istodobno ipak progovarajući o beznađu kojem su prepuštene starije generacije, a koje bi, kad bismo im samo dali priliku, imale još mnogo toga reći i pokazati. Film govori i o osjećaju osamljenosti, nemirenju s prolaznošću vremena, propuštenim prilikama i potrebi za avanturom koja ne jenjava s godinama, a nosi ga lijepa, topla emocija koja se razvila između glavnih glumaca.

I Ana Karić i Radko Polič odlični su u svojim ulogama, ona kao brižna i pomalo praznovjerna Helena, a on kao tvrdoglavi Jakov, koji odlučuje ignorirati istinu o svojem teškom zdravstvenom stanju, zavodeći Helenu i nagovarajući je na bijeg iz doma umjesto nužnog odlaska u bolnicu.

U prvoj polovini filma (u staračkom domu) pojavljuju se Pero Kvrgić kao kruti cimer General, zatim Renata Ulmanski kao dobronamjerna, sanjiva Olgica, Lana Barić kao medicinska sestra u ljubavnim problemima te Bogdan Diklić, Jadranka Đokić i brojni drugi poznati glumci, uključujući Jimmija Stanića u cammeo ulozi pjevača na zabavi. 

Svi ti likovi ipak ostaju u sjeni dvoje glavnih protagonista, čija kemija toliko dobro funkcionira da spašava i manjkave dijelove ovog, na trenutke predugog filma.

U trenutku bijega staračka komedija pretvara se u film ceste u kojem do izražaja dolazi odlična kamera Silvestra Kolbasa, a upućenije će nasmijati i pojavljivanje članova redateljeve obitelji i prijatelja (uključujući Tomislava Klička, vlasnika Laube i Filip Tradea) kao statista.

Dramaturški važni trenuci istaknuti su upečatljivom glazbenom temom Tamare Obrovac koja se provlači kroz cijeli film, pojačana emotivnom baladom \"Još jednom\" grupe Meritas.

Komentara 1

HR
hrwoje
09:02 16.03.2012.

Moram priznati da me film razočarao. Ali možda je više problem u tome što o njemu cijelo vrijeme pričaju kao o romantičnoj priči dvoje ludo zaljubljenih staraca pa se čovjek ne pripremi za nešto drugo. Naime, film je depresivan i predug, dakle blago dosadan. Ne razumijem zašto redatelj nije od njega učinio zafrkanciju, tj. ili dobru zabavu dvoje staraca ili ako je već drama zašto baš moraju biti u tolikoj besparici. Ono, dotukao ih je do rkaja. Ne znam čemu tolika sjeta i depresija (glazba je odlična, ali samo zaokružuje taj dojam težine). Osobno me ništa nije razveselilo u tome filmu ili mi podiglo duh u katarzičnom smislu. Ali mislim da su i Ana Karić i Radko Polič izvrsni kao i ostali glumci općenito.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije