Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrtoglave cijene

10 najskupljih umjetničkih djela prodanih u 2019. godini

13.01.2020.
u 10:59

Donosimo vam 10 umjetničkih djela koja su na aukcijama u 2019. godini postigla najviše cijene. Novost je da je većina djela nastala nakon 60-ih godina 20. stoljeća, ali nažalost nije novost da među autorima najskupljih djela nema nijedne žene.

U posljednjih nekoliko godina umjetnička djela na aukcijama postižu bajoslovne cijene. Protekla godina nije bila iznimka – prvo mjesto s više od 110 milijuna dolara čvrsto drže Monetovi “Stogovi sijena”, najskuplja do sada prodana impresionistička slika. Na drugom je mjestu čelična skulptura “Zec” Jeffa Koonsa koji je, zahvaljujući prodajnoj cijeni od sitnih 91 milijun dolara, postao “najskuplji” živući umjetnik.
Sva su djela prodana na dražbama u dvjema najvećim svjetskim aukcijskim kućama, Christie’s i Sotheby’s, a zanimljivo je napomenuti da je većina umjetničkih djela koja su u 2019. postigla najviše cijene nastala nakon 2. svjetskog rata, točnije, djela su to suvremene umjetnosti, a među autorima rekordan je broj – živih umjetnika. Doduše, u javnosti su se pojavila i brojna negodovanja zato što ni ove godine među autorima najskupljih djela nema nijedne žene. 

10. David Hockney, “Henry Geldzahler i Christopher Scott” - 49,5 mil. dolara

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

David Hockney do ove je godine, kada ga je prestigao Jeff Koons, držao rekord najbogatijeg živućeg umjetnika. No, iako je svrgnut s trona, Hockney je imao prilično dobru godinu. Njegova je slika, koja prikazuje njegova partnera, umjetnika Christophera Scotta pored Henryja Geldzahlera, poznatog kustosa i Hockneyjeva prijatelja, prodana za 49,5 milijuna dolara. Prodali su je nasljednici bivšeg vlasnika, milijardera Barneya A. Ebswortha. Ova je slika dio serije od sedam slika “Dupli portreti” naslikanih između 1968. i 1975. godine, a najpoznatije su po svojoj monumentalnoj veličini – svaka je širine čak dva metra.

 

9. Mark Rothko, “Bez naslova” - 50,1 mil. dolara 

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

Sliku slavnog američkog slikara litavskog podrijetla Marka Rothka iz 1960. godine odlučio je prodati Muzej suvremene umjetnosti iz San Francisca. Iako je direktor muzeja Neal Benezra pokušao objasniti da će novcem od te slike povećati svoju kolekciju, ta je odluka bila iznimno kontroverzna.
Slika je prodana za 50,1 milijun dolara, ali Rothkova najskuplja slika i dalje ostaje “Narančasta, crvena, žuta” iz 1961. godine, prodana 2012. za čak 86,9 milijuna dolara.

 

8. Francis Bacon, “Studija glave” - 50,3 mil. dolara

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

Slika britanskog umjetnika Francisa Bacona iz 1952. nastala je u seriji “Screaming Popes” ili “Vrišteći pape”. Ova je “Studija glave” zapravo namjerno izobličeni portret pape Inocenta X. kojeg je 1650. godine naslikao slavni Diego Velázquez. Zanimljivo je i da Bacon nikada nije htio uživo vidjeti sliku koja ga je inspirirala, već je slikao prema fotografijama. Ovo je djelo najslavnije i najskuplje iz cijele serije od šest portreta, a prodana su na dražbi u Sotheby’su za 50,3 milijuna dolara, 20 milijuna više od prethodne, naslovljene “Papa”. 

 

7. Ed Ruscha, “Hurting the Word Radio #2” - 52,4 mil. dolara

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

Ed Ruscha, tvorac slike “Hurting the word radio”, svoje je radove prvi put izložio u Galeriji “Ferus” u Los Angelesu, kao i slavni Andy Warhol. Ovu je sliku naslikao 1964. godine te ju je za nepoznatu svotu prodao bračnom paru Queen početkom 70-ih godina te je sve do sada bila u njihovu vlasništvu. Prodana je na aukciji u Christie’su za vrtoglavih 52,4 milijuna dolara i tako postala najskuplja Ruschina slika do sada srušivši rekord njegova rada “Smash” prodanog za 30,4 milijuna dolara. 

 

6. Andy Warhol, “Dvostruki Elvis” - 53 mil. dolara

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

Poznati dvostruki prikaz kralja rock‘n’rolla Elvisa Presleya napravio je legendarni Andy Warhol, a djelo je prodano na dražbi za čak 53 milijuna dolara. Warhol je bio najpoznatiji po svojim prikazima slavnih osoba i pop-ikona poput Marilyn Monroe, Jacqueline Kennedy i Elizabeth Taylor. Sličnih djela, s dvostrukim i trostrukim figurama Elvisa Presleya, napravio je barem dvadesetak, a prvi su put izložene u Galeriji Ferus u Los Angelesu. Godine 1963., kada su djela nastala, Elvisova je karijera, na žalost, već bila na zalasku. 

 

5. Picasso, “Žena sa psom” - 54,9 mil. dolara

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

 

4. Paul Cézanne, “Bokal i voće” - 59 mil. dolara

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

Slika “Bokal i voće” francuskog majstora Paula Cézannea nastalo je oko 1890. godine, a povjesničari umjetnosti svrstavaju je u postimpresionizam. Slika je to s najdražim Cézannovim motivima – mrtvom prirodom, točnije, voćem. Do sada je imala oko devet vlasnika, a poput mnogih slika starijih od 100 godina, jednom je bila i ukradena. Nestala je iz privatne rezidencije Michaela Bakwin u Stockbridgeu u saveznoj državi Massachusetts 1978. godine, no tada je njena vrijednost bila procijenjena na samo 600.000 dolara, za razliku od današnjih 59 milijuna. Na sreću, pronađena je 1999. godine. 

 

3. Robert Rauschenberg, ”Buffalo II” - 88,8 mil. dolara

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

Kolaž američke ikonografije pod imenom “Buffalo II” umjetnika Roberta Rauschenberga nastalo je 1964. godine. Glavna figura na slici američki je predsjednik John F. Kennedy, na kojeg je izveden atentat samo nekoliko mjeseci prije no što je slika nastala. Ovo monumentalno djelo visoko je više od dva metra, a do sada je bilo u vlasništvu Roberta i Beatrice Mayer. Bračni par sliku je kupio iste godine kada je i naslikana, od trgovca umjetninama Lea Castellija za 16.900 dolara. Danas bi ta svota iznosila 140.000 dolara, no u svakom slučaju mnogo je niža od onoga što su Mayerovi zaradili prodajom na aukciji u Christie’su. 

 

2. Jeff Koons, “Zec” - 91 mil. dolara

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

Ova skulptura u čeliku kontroverznog umjetnika Jeffa Koonsa postigla cijenu više od 90 milijuna dolara te Knoosa učinila najbogatijim živućim umjetnikom. Usto, jedina je to skulptura na popisu najskupljih umjetničkih djela 2019. godine. 
– Koonsov “Zec” je anti-David koji upućuje na smrt moderne skulpture – rekao je na aukciji Alex Rotter iz kuće Christie’s. 
Metalni “Zec” visine 104 centimetra nastao 1986. prvotno je procijenjen na 50 milijuna dolara, a zapravo postoje još dvije kopije istog djela. Ovaj je primjerak na dražbi kupio trgovac umjetninama Robert E. Mnuchin, no navodno za drugog, nepoznatog kupca. 

 

1. Claude Monet, “Stogovi sijena” - 110,7 mil. dolara

Foto: Christie's, Sotheby's, Wikipedia

Jedna od slika iz serije “Stogovi sijena” poznatog impresionista Clauda Moneta oborila je više rekorda kada je na dražbi u New Yorku u svibnju ove godine postigla nevjerojatnu cijenu od 110,7 milijuna dolara. Iako je prvotno bila procijenjena na 55 milijuna dolara, postala je najskuplja slika prodana u 2019. godini te najskuplja impresionistička slika uopće. Za usporedbu, posljednji put kada se našla na aukciji, prodana je za “samo” 2,5 milijuna dolara. Ovo ulje na platnu, naslovljeno “Meules”, prikazuje stogove pokošenog sijena Monetova susjeda u Givernyju, a kupio ju je njemački milijarder Hasso Plattner te će navodno biti izložena u njegovu privatnom muzeju. 

Komentara 1

DA
Danijel2
14:37 16.01.2020.

Bolesno. Bilo bi zanimljivo saznati pozadinu ovakve abnormalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije