Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Jugoslavija s Bačvica

23.04.2008.
u 17:08

Svjestan da propalom listiću s Bačvica pravim besplatnu reklamu i tako mu pomažem da preživi do dolaska novog gazde iz Koranske 2 u Zagrebu (a gazda, đava ga odnija, nikako da dođe!), ipak ne mogu odoljeti da mojim starim prijateljima feralovcima ne zabijem nekoliko komada. Što i neće biti teško jer pred njihovom brankom već odavno igraju samo zombiji.

Najslabiji je u toj ekipi njezin "odgovorni urednik", a baš se on, eto, odvažio pozvati me na odgovornost zbog mog prošlotjednog komentara "Baj-baj, Jugoslavijo!" (VL, 14. 4. 08.). Gdje su ona vremena kad je u Feralovoj gubici još bio poneki zub! Sada, bidni, s poluispalim gebisima, da bi se ulizali novom gospodaru, samo sline oko vrata onog nesretnika iz Nacionala. I mog nekrologa državi koju ne mogu prežaliti.

U svojoj naricaljki pod golemim naslovom "Jugoslavija" (Feral, 18. 4. 08., cijela 13. str.) "odgovorni" se Viktor Ivančić, a da ga nitko nije pitao, izjašnjava tko je. "Jer", piše on, "ako se netko osjeća Jugoslavenom, pa onda bazdi po Jugoslaviji, što je vjerojatno slučaj s ovim potpisnikom (tj. s Ivančićem, op. J. P.)... zbog čega to smeta Josipu Pavičiću koji, analogno, bazdi po Hrvatskoj?"

Da meni smeta što je Ivančić Jugoslaven?! Otkud mu to? Niti to mislim, niti sam to napisao, niti me uopće zanima kako se opredjeljuje nekakav uredničić iz Splita. Hrvatska je slobodna zemlja i u njoj svatko može biti što god želi, pa i Jugoslaven. I nek Ivančić bazdi po čemu mu drago, samo ga molim da bazdi što dalje od mene. Na toliko valjda u svojoj zemlji imam pravo, a da ne budem odmah proglašen "deklariranim srbofobom", "praznim političkim bićem", "muklim ideološkim strašilom" i vlasnikom nakladničke kuće "profilirane na tragu uzornog profašističkog mainstreama".

Uopće mi, zapravo, nije jasno što je tog stečajnog upravitelja nekad tiražnog tjednika raspalilo toliko da je poželio da me "pregazi kamion". Samo sam protumačio neke očite činjenice, a bitna je ta da Hrvatska, kao slobodna i suverena zemlja, ulazi u savez s Amerikom, a definitivno izlazi iz svih jugoslavenskih kombinacija.

Upozorio sam na to da se mijenja koordinatni sustav u kojem se posljednih 200 godina kretala hrvatska politika i da definitivno izlazimo iz jugoslavenskog političkog okvira i svega što je on značio. A značio je, uz ostalo, i to da se s pomoću jugoslavenstva nesrpskim narodima u Jugoslaviji nametala srpska dominacija! U tom sam smislu rekao da se Hrvatska napokon odljepljuje i od Srbije (kao presudnog političkog faktora).

Niti sam napisao, niti imam bilo što protiv Srbijanaca i Srba, niti imam išta protiv kulturne i gospodarske suradnje sa Srbijom, a niti zazirem od Jugoslavije kao povijesne teme (uostalom, baš je moja "profašistička" kuća, Naklada Pavičić, objavila knjigu Povijest Jugoslavije, u dva izdanja). Meni ne smeta Jugoslavija kao prošlost, ali sam protiv svakog pokušaja nadomještanja propale jugoslavenske države bilo kakvom novom para-Jugoslavijom u obliku jedinstvenog jugoslavenskog kulturnog prostora ili čega sličnog (na čemu Ivančić i drugi hrvatski Jugoslaveni neuspješno rade!). Ravnopravna suradnja sa svima - da, bilo kakva Jugoslavija (pa i ona s Bačvica) - nikad više, ni s kim!

Kad neka država propadne, ne propadnu i oni koji su je voljeli. Tako je i s Jugoslavijom. Ivančić i drugovi i dalje je vole. To je razumljivo, ali nije shvatljivo zašto toliko mrze sve koji vole neovisnu (šeficu UN-a i saveznicu Amerike) Republiku Hrvatsku. Tu im nema pomoći, osim ako ona napokon ipak ne stigne iz Koranske 2!

Želite prijaviti greške?