Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.06.2010. u 12:00

Priča o „diobi Bosne“ postala je negativnim političkim mitom, kojim se krive i Hrvati i Hrvatska. Usprkos činjenicama.

Da se Ivo Josipović ne doima pametnim čovjekom vjerojatno ne bi ni postao hrvatskim predsjednikom. Niti bi bio najpopularnijim našim političarom. Popularnim još i više nakon posjete Sarajevu, odnosno Banjoj Luci. No usprkos rastu Josipovićeve popularnosti, unatoč tome što se doima pametnim čovjekom, poslije njegove posjete susjedstvu, to se baš i ne bi moglo reći i za njegovu „regionalnu politiku“. U Sarajevu je obnovio staru priču, stereotip o hrvatskoj krivnji za „podjelu Bosne“, a u Banjoj Luci povladio stereotipu o „jednakoj krivinji“, zapravo amnestirao velikosrpsku krivnju za rat.

Priča o „diobi Bosne“ postala je negativnim političkim mitom, kojim se krive i Hrvati i Hrvatska. Usprkos činjenicama. Jer, iznova je za ponoviti, da su svi politički planovi tzv. međunarodne zajednice kojima je ona kanila, ili hinila, spriječiti, pa zaustaviti rat u Bosni i Hercegovini, ujedno bili i planovi njezine teritorijalno-političke podjele.

U svim tim razgovorima o diobi BiH sudjelovali su i Hrvati. Mogućnost diobe BiH tada je bila legitimna. Kao i hrvatsko sudjelovanje u tim planovima. Ali u konačnici Hrvati nisu podjelili Bosnu i Hercegovinu. Da su je mogli dijeliti sigurno je ne bi podijeli kako je danas podijeljena. Podjelili su je moćni svjetski licemjeri koji u početku nisu htjeli, ili znali, zaustaviti velikosrpsku agresiju (ni na Hrvatsku, ni na BiH), koji su na koncu agresore nagradili s pola Bosne i Hercegovine, a čiji politički nasljednici danas hvale „regionalnu politiku“ Ive Josipovića.

Josipović je posjetom Banja Luci napravio simetriju krivnje. Amnestirao je srpsku agresiju, i dao državni legitimitet Republici Srpskoj. Priče o „nedjeljivosti Bosne i Hercegovine“, i o tome kako RS „nije država“ mogu se, kao argument, objesiti mačku o rep. Ako ta RS nije država zašto onda Josipovićev banjalučki domaćin, Milorad Diodik, također u ime te toliko hvaljene „regionalne suradnje“ i „bolje regionalne budućnosti“, ne ode recimo u posjet Kosovu?

Ako to već ne želi, ili ne može, Josipovićev prijatelj, Boris Tadić. No zašto bi Dodik učinio što i Josipović? On nema ambiciju da ga se prepozna kao regionalnog lidera. Njemu je jedino politički važno sačuvati ono što su mu u političko nasljeđe ostavili Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Odnosno održati ono što su (bosanskim) Srbima kao samo njihovo potvrdili svjetski moćnici. Koliko je pak cinizma i bestidnosti u tome grozomornome poklonu najzornije je po tome što je u poklonjome zemljištu čak i jedna Srebrenica!

U Srbima darovanom dijelu BIH danas i nema Hrvata i Bošnjaka. Ali nema za njih brige. Josipović je s Dodikom dogovorio njihov mogući povratak! Kada se sada navale vraćati bit će to prava seoba naroda. Nešto nepoznato još od seobe starih Slavena. Kao da protjerani ne znaju tko ih je protjerao, i kuda bi se vraćali! Koliko je to Hrvata naš predsjednik, vidio u Derventi, i osim biskupa Franje Komarice u Banja Luci? Nigdje nikog, a sada bi se nakon nakon njegovog razgovora s Dodikom nešto kao moglo stubokom promujeniti i nastati revolucija?

To što se Ivo osipović u Derventi s predstavnicima B-H hrvatskih političkih stranaka sastao u crkvi sv. Jure, nije posljedica njegove agnostičke dobrohotnosti, kako to podmeće jedan novinski krivotvoritelj, nego upravo posljedica pravog položaja Hrvata u RS, koji se s Josipovićem nisu imali nigdje sastati osim u crkvi. Hvaliti pak Josipovića da je „za sto dana za BiH učinio više nego Mesić za deset godina“, zapravo je pohvalnije za bivšega nego za sadašnjega predsjednika. Josipović se za sada više doima kao „regionalni lider“, nego kao hrvatski predsjednik. Usprkos tome, u Hrvatskoj, gdje se uglavnom sporo pamti a brzo zaboravlja, popularnost mu raste!

Komentara 100

PG
praseca gripa
23:15 03.06.2010.

Sam Sin Koce Rin,doista sam pocascena.Hvala! Mislila sam,ako i ovaj zajasi deset godina,a poslije toga,tko ziv ,tko mrtav. Oni su zdravi i zive k\'o \"metuzalemi\". Nisu se iscrpili po rovovima u domovinskom ratu,a ni vruci vode napili. Nek ovaj mladji svijet uci na \"nasim\" greskama i nek dobro razmisle kad budu birali ljude koji ce vodit zemlju. Ne,nisam kapitulirala!

MA
MagicSerb
23:24 03.06.2010.

Kao i uvek, moj kometar na ove svinjarije je fuj, fuj i fuj. Ne znam jel dotičnom \"Milanu\", pravom Hrvatu nema šta, posao da piše ovakve postove il\' je u privatnom životu toliko bedan pa da frustraciju ispoljava na ovakav način. Ako cmizdriš o Hrvatima u Republici Srpskoj koji su, siroti, proterani s kesom u ruci i kojih tamo više nema, što ne cmizdriš malo o Srbima u Hrvatskoj, kojih takođe više nema? To je tvoja država a ne tzv BiH. Nisam pročitao da je dotični to pitanje ikad dotakao? Zašto? Njemu odgovara parcijalna istina Njemu su priče o želji Hrvatske da se tzv BiH podeli deo \"političkog mita\" kaže, hahaha. Sva je sreća da Hrvatskom vlada Josipović a u skoro i SDP kao najjača parlamentarna stranka i to će vama i vama sličnim biti konačan šamar. Već sad mi je drago da imate negativan stav prema \"regionalnom predsedniku\", jer to govori upravo da je vama i toj manjini koja ovako razmišlja i podržava ove nebuloze koje nemaju veze sa realnom politikom i koje iz nedelje u nedelju napiskarate, voda do guše. Ovakve priče uskoro neće biti interesatne a onda će Severina nositi bedž koji će i vas predstavljati dok vi bu\'te mahali radničkom knjižicom ispred Vlade premijera Milanovića, hahaha.

GR
Gradinar
20:17 03.06.2010.

RE: madfam Hvala na pozdravima. Imam samo jednu primjedbicu. Odnosi se na tvoju procjenu da Josipović u prvih nekoliko mjeseci nije napšravio ni jednu ozbiljniju grešku. Moguće. Samo, on nije predjsednik Srbije, već Hrvatske, što vrlo relativizira tvoju ocjenu. OnoOno što može biti tebi kao srpskom građaninu ( građanki) izvrsno, može i često jeste biti vrlo loše za Hrvatsku i njene građane. Da raspravljamo o tisuću sitnioca koje su vama dobre, a nama su učinile ogromne štete. Iako tvoju ocjenu držim dobronamjernom, mislim da nije primjerena, a pogotovo ne bi smjela biti kompliment Josipoviću.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?