Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Ide li Šimonović do kraja?

Autor
Ivanka Toma
22.12.2008.
u 17:47

Pozivanjem na odgovornost, a onda i smjenom predsjednika Visokog trgovačkog suda, Srđana Šimca, te predsjednice Trgovačkog suda u Zagrebu, Nevenke Marković, ministar pravosuđa Ivan Šimonović povukao je hvale vrijedan potez. Prvome se zahvalio zbog slučaja Đure Đakovića gdje je u svega šest dana ova tvrtka trebala uz pomoć VTS-a, i to unatoč zastari potraživanja, “olakšati” proračun MORH-a za preko šest milijuna kuna. N. Marković je pak smjenio jer je, kao predsjednica suda, objeručke primala donacije od trgovačkih društava - potencijalnih stranaka na njenom sudu - što je školski primjer sukoba intresa.

Međutim, ovime je ministar samo potvrdio ono što znamo već odavno - da na trgovačkim sudovima, najblaže rečeno, caruju lobiji koji stalno nekome pogoduju i poigravaju se sudbinama tvrtki, a time i tisućama radnih mjesta. Primjeri korupcije, ili sukoba interesa na trgovačkim sudovima gotovo da imaju neprekinuti niz, a eventualna su novost tek imena glavnih aktera. Podsjetimo samo na aferu s Antom Pocrnjom i njegovom Prvom obrtničkom štedionicom, koja je sucima davala povlaštene kredite, plaćala ljetovanja...

Ne tako davno pisalo se o stečaju tvrtke “Derma” koji je trajao punih 11 godina, sve dok se poduzeće nije potpuno očerupalo i upropastilo. Čak je i VTS, kojemu je tada na čelu bio Nenad Šepić, od “Derme” uzeo 3,5 milijuna kuna za adaptaciju zgrade svoga suda. Unatoč skandalu i kaznenim prijavama, Šepiću se, kao ni bilo kome drugome, nije dogodilo ništa. Protiv Šepića je pokrenut kazneni postupak tek kada ga je USKOK, i to slučajno, snimio kako djeci prijatelja unaprijed daje pitanja za pravosudni ispit, te navodno u uzimanju mita za požurivanje predmeta.

Dovođenje S. Šimca na čelo VTS-a bilo je najavljivano kao potez kojim će se presjeći i razmrsiti interesno klupko na tom sudu. Šimac je odmah smijenio “sumnjive” članove sudačkog vijeća na VTS-u, da bi se vrlo brzo pokazalo kako i on vuče repove. Doznalo se da je kao sudac donosio odluku u korist tvrtke čiji su suvlasnici njegov otac i brat, a sada se njegovo ime našlo u sumnjivoj presudu Đ. Đakoviću.

Pukim smjenjivanjem Šimca i N. Marković ministar neće učiniti ništa, već samo razgrnuti prostor za nove Šimce. Želi li uvesti red, bilo bi logično da na čelo VTS-a postavi nekog tko sa trgovačkim sudovanjem do sada nije imao veze, i tko se neće libiti zamjeriti bilo kojem lobiju. Ako je pak imao razloga za smjenu Šimca i N. Marković, trebao bi imati i razloga da ih stegovno goni i udalji iz sudstva.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?