Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLEMIKA

GK protiv argumentirane rasprave

01.08.2007.
u 16:23

Glas Koncila je, čini mi se, protiv riječi pape Benedikta XVI. koji upozorava da se prečesto relativiziraju vrijednosti. Naime, upravo tekstovi poput onoga na cijeloj stranici Glasa Koncila od 29. srpnja pod naslovom “Antifašizam se ne spominje” sprečavaju “mirnu i argumentiranu raspravu o povijesnim temama” (što inače autor u katoličkom tjedniku spočitava nama u Večernjem listu) i vijest Osservatorea Romana, koju su svi talijanski listovi shvatili na isti način kao i autor u Večernjaku, pretvara u “uskogrudno politikantstvo” i manipulaciju, kako opet spočitava Glas Koncila Večernjaku.

Ako se u nekom tekstu ne spominje npr. Zagreb, nego samo izraz “glavni grad Hrvatske”, znači li to da se nije govorilo o Zagrebu? Jer, upravo takvu nam “manipulaciju” spočitava Glas Koncila. Naime, Osservatore Romano nije spomenuo imenicu Zagreb (antifašizam), već govori o “onima koji su se borili za slobodu” u Drugom svjetskom ratu (antifašistima) i “onima koji su bili na drugoj strani” (dakle, nacifašistima). Osservatore Romano piše o napadu na spomen-ploču u Rimu koja je postavljena u čast onima “koji su se borili za slobodu (antifašiti)” i osuđuje “relativiziranje vrijednosti” koje dovodi do “izjednačavanja onih koji su se borili za slobodu (antifašista) s onima koji su bili na drugoj strani (fašisti)”.

To što vatikansko glasilo informaciju o napadu na ploču objavljuje na 9. stranici u gradskoj rubrici Rima, ne umanjuje njezinu vrijednost jer daje i svoju ocjenu o tom događaju pa je to ujedno i vatikanski komentar vandalskog događaja. No, još je gora “relativizacija” antifašizma koju u svome tekstu provodi Glas Koncila jer kaže da se jugoslavenski (hrvatski) antifašizam razlikuje po vrijednosti od talijanskog, francuskog i američkog antifašizma.

Za Križne putove, Bleiburge, Jazovke i ostale jame u Zagorju, Istri i drugdje odgovorne su osobe koje su došle na vlast i uvele fašizam ili komunistički totalitarizam. Glas Koncila piše samo o progonima kršćana i nekomunista, a što je s protjerivanjima Nijemaca, Talijana, što je s ubojstvima bez procesa i montiranim procesima? Ni Mussolinija talijanski partizani nisu smijeli ubiti bez procesa (to im se spočitava), a da ne govorimo o ubojstvima koja su provodili neki jugoslavenski komunisti.

Nitko ne želi braniti titoizam, a najmanje dopisnik Večernjaka iz Rima. Pa Jugoslavija je bila uz Sjevernu Koreju jedina zemlja koja je primala u pionire. Da ne govorimo o procesima protiv svih političkih protivnika ili o državnom udaru koji je proveo Tito uz pomoć JNA u svim republikama 1971...

Upravo takvi pristupi povijesti, kakav je napravio Glas Koncila, sprečavaju mirnu raspravu i rasvjetljavanje svih događaja.

Želite prijaviti greške?