Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMIZDAT Velika prilika za mlade i kreativne umjetnike

Gimnazijalci pokrenuli vlastitu izdavačku kuću

26.02.2009.
u 17:48

KARLOVAC – U kreativnoj kuhinji Gimnazije Karlovac priprema se još jedan hvalevrijedan projekt pod nazivom Samizdat. U središtu su pozornosti mladi umjetnici, koji su ograničeni mogućnostima predstavljanja svojih djela, ideja i stvaralaštva.

Vrijedni volonteri
Na taj način pokrenuli bismo ih i potaknuli na stvaranje i širenje vlastitih vidika, a objavljivanje knjige ili CD-a stajao bi najviše tri do četiri tisuće kuna. Pod uvjetom da svatko od zlatnog četverokuta, autor, Studio 8, Gradska knjižnica i Zora, odnosno sponzori, bude spreman izdvojiti minimalna sredstva.

– Inicijativa ne predviđa dosadašnje obrasce klasičnog objavljivanja u kojem cijena jedne objavljene knjige ili CD-a prelazi dvadesetak tisuća kuna. U ovom slučaju troškovi tiskanja bili bi svedeni na minimum. Autor, Studio 8, kao i Zora, snosili bi većinu toga, odrađujući i volonterski većinu prije skupo naplaćivanih radnji, poput lekture, recenzije, prijeloma, snimanja i drugog. Iz troškova bismo izbacili zapravo sve što možemo.

Vjerujemo da ćemo na taj način pomoći mladima, jer se izdavaštvo u Hrvatskoj svelo na Severinu i nema prostora za neku drugu scenu – napominje voditelj Studija 8 prof. Gordan Begler, čiji će prvi CD “Jedne mračne zimske noći” službeno biti predstavljen u ponedjeljak u 19.30 sati u Gradskoj knjižnici Ivana Gorana Kovačića. To će zapravo biti i početak pilot-projekta Samizdat. Njegova je važnost i u tome što bi uključivao veći broj društvenih i kulturnih institucija. Uz Gimnaziju i Gradsku knjižnicu Ivana Gorana Kovačića, pozitivne signale dobili su i iz Karlovačke županije. Naklada bi bila maksimalnih 200 do 400 primjeraka.

Koristi će imati i grad
– Šanse mladih umjetnika svedene su na minimum ako im lokalne institucije ne pomognu, a nažalost, političke veze i brdo financijskih sredstava jedini su faktor koji osigurava probijanje leda na stvaralačkoj sceni. Koristi od te inicijative imat će mladi umjetnici, organizatori, pa i grad. Kulturnog i umjetničkog uzdizanja nikad dovoljno, a pokretanje takve akcije može potaknuti i druge institucije ili udruge da naprave sličan projekt – smatra učenica Petra Nikolovska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?