Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKE VALUTE NA UDARU

Funta pala na samo 7,67 kuna

21.12.2008.
u 16:46

Zbog ekspanzivnih politika Bank of England, odnosno američkog Feda, britanska funta i američki dolar našli su se pod snažnim pritiskom. Britanska funta tako se na tržištu Forex približila paritetu s eurom, a na tečajnici HNB-a završila je na 7,67 kuna.

Još početkom ove godine funta je stajala 9,75 kuna i dobro se držala sve do ovog mjeseca. Podsjetimo da je u svibnju 2000. funta stajala 13,3 kuna!

Američki je dolar na zadnjoj tečajnici HNB-a vrijedio 5,12 kuna. Zbog niza loših makroekonomskih podataka i smanjenja kamata u SAD-u na rekordno niske razine, američka je valuta pod snažnim pritiskom bila sve do petka, kada se oporavila zahvaljujući najavi pomoći američkoj automobilskoj industriji.

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 3,8 posto, na 1,3890 dolara, a u četvrtak je dosegnuo čak 1,4720 dolara, najvišu razinu od kraja rujna. Euro je ojačao i prema japanskoj valuti, 1,6 posto, na 123,8 jena. Naglo slabljenje dolara počelo je u utorak, nakon što je američka središnja banka smanjila ključnu kamatnu stopu sa 1 na rekordno niskih nula do 0,25 posto.

Uz to, Fed je poručio da će se ubuduće služiti kvantitativnim mjerama kako bi se poboljšala likvidnost i potaknulo kreditiranje. A to znači, tumače analitičari, više dolara na tržištu pa stoga i pad njegove cijene. Najave Feda iznenadile su dilere koji su “igrali” na jačanje dolara pa su polovicom tjedna užurbano likvidirali svoje pozicije.

– Iduća godina bit će vrlo negativna za dolar. Bit će povećan rizik od osjetnog slabljenja američke valute – kaže Mitul Kotecha, valutni strateg u Calyonu u Hong Kongu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?