Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EU ponovno snižava cijene roaminga, a što je s Hrvatskom?

01.07.2009.
u 10:32

Danas stupaju na snagu nove odredbe EK o naplati razgovora i slanja SMS-ova u roamingu. Po novom zakonu, slanje SMS-poruka iz roaminga unutar EU korisnike neće smjeti stajati više od 11 centi (80 lipa) dok cijena poziva neće smjeti biti veća od 43 centa po minuti (oko 3 kune).

Odredbe se odnose samo na korisnike mobilnih usluga u zemljama Europske unije. Dosadašnja cijena SMS-poruka u roamingu iznosila je 28 centi.

Cijene roaminga snižene su po prijedlogu kompromisnog sporazuma između Europskog parlamenta i Vijeća Europe koji je Parlament potvrdio u travnju.

Europska komisija je još prije dvije godine odlučila operatere prisiliti na snižavanje cijena razgovora u roamingu koje su prelazile čak i 1 euro po minuti. Posljednjim uredbama cijena je snižena na 46 centi dok će od danas ona smjeti iznositi najviše 43 centa.

Snižavanje cijena razgovora u roamingu neće stati jer bi do sredine 2010. minuta razgovora iz strane mreže unutar EU trebala iznositi najviše 39 centi, a do kraja godine 35 centi.

Snižene su i cijene mobilnog interneta u roamingu po kojima 1 megabajt prometa ne smije stajati više od jednog eura.

Dokad će hrvatski korisnici plaćati bezobrazno visoke cijene roaminga?
Sve ove cijene koje zvuče jako lijepo ne odnose se na korisnike hrvatskih mobilnih mreža jer naši operateri, budući da nismo u EU, nemaju obvezu snižavanja bezobrazno visokih cijena. Tako će hrvatski korisnik mobitela minutu razgovora iz npr. susjedne Slovenije u Hrvatsku platiti između 7,5 i 12 kuna, ovisno o operateru, tarifnom modelu i tome je li pretplatnik ili prepaid korisnik.

Hrvatskim korisnicima naplaćuju se i dolazni pozivi u roamingu pa ćete tako, primite li poziv u Sloveniji, platiti između 3 i 7 kuna po minuti, također ovisno o operateru i tarifnom modelu.

Spomenute cijene odnose se na najbliže zemlje, a one rastu što se više udaljavate od Hrvatske.

Cijene mobilnog interneta u roamingu za hrvatske korisnike toliko su visoke da vam je bolje potražiti internet caffe ili neku bežičnu mrežu nego upaliti web-preglednik na svom mobilnom telefonu.

Želite prijaviti greške?