Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETAR ŠTEFANIĆ o prvom tjednu vođenja HTV-ove emisije "Otvoreno"

Dobio bih svoju šansu i bez micanja Ladišića!

ekr-4-txt.jpg
import
15.12.2005.
u 14:39

Mislim da sam se dobro snašao s obzirom na to u kakvoj sam se pomalo nezgodnoj situaciji zatekao jer sam preko noći došao u gledanu političku emisiju ovako se na prvi odrađeni televizijski tjedan samokritično osvrnuo novi urednik i voditelj emisije "Otvoreno" Petar Štefanić koji je na tom mjestu naslijedio Tihomira Ladišića. Sebi bi, dodaje, zamjerio tek one poznate dječje bolesti televizije, a one se, i prema većini kritika i komentara gledatelja, ne odnose na sadržaj njegova rada već na držanje pred kamerama.

A od toga kao najupadljiviji detalj izdvojio se njegov smiješak na licu koji nije nestajao ni tijekom najžučljivijih studijskih rasparava. No od toga znaka svoga karaktera, po kojem je onima koji ga dulje i bolje znaju već i prepoznatljiv, ne misli da treba previše bježati.

Iako u ozbiljnim političkim emisijama nije običaj da se voditelj ležerno smiješi, realizatori emisije i neki kolege s televizije to su ocijenili mojom pozitivnom osobinom. Ipak, svjestan sam da za razliku od radija na televiziji svaka gesta ima izraženiju težinu pa je taj moj smiješak možda nekad bio i neprimjeren, stoga ću se pokušati kontrolirati iskren je Štefanić. Uz suočavanje sa svojom pojavom na ekranu morao se suočiti i s činjenicom da je, unatoč skoro petogodišnjem radu na Hrvatskom radiju, velikom dijelu publike nepoznat te da je za njih on u ovome poslu tek tjedan dana. A to znači da u akciju njhova pridobivanja opet kreće od nule. To ga ne obeshrabruje. Štoviše, i onaj kredit koji ima kod svojih radijskih poklonika ne smatra doživotnim. I njima i onima koji njegovo ime još nisu dobro upamtili morat će dokazivati ne bi li u onih kojima se obraća stekao povjerenje.

Može li to povjerenje na samom početku poljuljati činjenica da se u ovom trenutku pred televizijskim kamerama našao samo zato što je netko drugi ispred njih maknut? Ako je tako dobar zar se prilika za televizijskim dokazivanjem jednom ipak ne bi ukazala, ali u puno čišćim okolnostima?

Ljudi s televizije već su se unatrag nekoliko mjeseci na radiju raspitivali o nekim novim svježim licima koje bi htjeli dovesti u svoje redove. Naravno, uz to je potrebno da netko i želi takav prelazak, a ja sam tu ambiciju u sebi imao. I s obzirom na nju, vjerujem da bih kad-tad tu priliku dobio, ali ne dvojim ni oko ovoga što sam sada učinio. Mislim da sam dobro procijenio prihvativši ovaj izazov baš sad siguran dojam odaje Štefanić. Ono što se također ne može zanemariti razlozi su zbog kojih je njegov prethodnik maknut iz "Otvorenog".

Ispada, da mu je nasljednik spreman igrati tako da uredništvu kuće zbog kasnonoćnih tema, gostiju i anketnih pitanja ne zadaje glavobolju. Je li pristao otupiti oštricu i ne talasati?

Izgovorena riječ na televiziji doista ima snažniji utjecaj od riječi puštene u radijski eter, no to ne mora rezultirati većim stupnjem autocenzurene. To samo znači da se odsad moram za jedva primjetnu nijansu bolje pripremati uzvratio je novi televizijski kolega koji se ovih dana mora nositi i s iznenadnim zanimanjem za sebe. Zovu ga, traže intervjue, mole fotografije, traže da otkrije i nešto iz privatnog života, a pojavio se čak i u jednoj križaljci... Čudno mu je sve to, ali navikava se.

Želite prijaviti greške?