Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Depoziti u bankama sigurni su

safe-txt.jpg
Foto: Davor Višnjić
10.10.2008.
u 19:30

Nema mjesta panici na domaćem financijskom tržištu koju bi prema nekim najavama moglo izazvati povlačenje depozita iz banaka. Domaći je bankarski sustav stabilan – poručuju domaći analitičari. Zdeslav Šantić, direktor direkcije za ekonomska istraživanja u Raiffeisen consultingu, objašnjava da domaće banke posluju pod vrlo restriktivnim regulatornim plaštom HNB-a, što daje stabilnost i u uvjetima većih poremećaja na vanjskim financijskim tržištima.

Tvrdi da banke imaju dovoljno rezervi likvidnosti i visok stupanj kapitalizacije te da povremeni poremećaji u dostupnosti financijskog izvora u inozemstvu mogu nakratko usporiti, ali ne i zaustaviti rast domaćih banaka. Potvrđuje to i Alen Kovač, analitičar u Erste banci, obrazlažući da su dostupne rezerve likvidnosti domaćih banaka znatno iznad prosjeka EU. Ipak, dodaje da je promjena percepcije rizika i višeg troška inozemnog financiranja izgledna.

Visoki kriteriji
– Hrvatske banke nisu ulagale u problematične vrijednosne papire u inozemstvu, već su se orijentirale na kreditiranje domaćih poduzetnika i građana te su zadržale visoke kriterije procjene kreditne sposobnosti zajmoprimaca. Iz tog razloga plasmani banaka nisu rizični, depoziti klijenata sigurni su, a cijeli bankarski sustav ostao je zdrav, čak i u nepovoljnom okruženju – tvrdi Šantić. Strpljivi bi trebali biti i ulagači na tržištu kapitala, no s obzirom na to da je velik broj njih dionice kupio na kredit, njihova je rasprodaja manje čudna.

S obzirom na to da smo otvorena ekonomija, posljedice vanjske krize neće nas ipak mimoići. Gospodarstvo će se sigurno usporiti, pa domaći ekonomisti već korigiraju njegov rast u sljedećoj godini sa 4 na manje od 3,5 posto. Recesija izvana utjecat će manje na realan sektor, ali će je on ipak osjetiti, prije svega uslužne tvrtke kao što su turističke, financijske usluge ili graditeljstvo – tvrdi analitičar Damir Novotny.

Realistična faza
Posljednjih nekoliko godina sve popularnije financiranje na tržištu kapitala više neće biti moguće, ali ni zaduživanje izvan granica zemlje. Upravo zbog rizika i straha od posuđivanja novca na stranim financijskim tržištima, Šantić smatra da će se domaće tvrtke morati ponovno orijentirati na veće zaduživanje kod domaćih banaka. U svakom slučaju, ulazimo u realističniju fazu u kojoj više neće biti mjesta euforiji – zaključuju analitičari.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?