Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.05.2012. u 12:00

Nije prvi put da naši saborski zastupnici zatomljuju svoju kršćansku svijest i savjest u korist stranačkih interesa. Činilo se to u svim sazivima Sabora.

Ove i sljedeće nedjelje Komisija Iustitia et Pax pozvala je vjernike na podršku i potpisivanje “Deklaracije o zaštiti početka ljudskog života i prava djeteta”. Pridružuju se i još neki biskupi, a sve na tragu izjave Stalnog vijeća HBK da je prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji neprihvatljiv (čak i u suprotnosti s Ustavom), odnosno odlično odrađene pripreme “katoličke gerile” koja je mobilizirala i uspjela probuditi golemi krug ne samo katoličke javnosti, nego i šire. Nitko o tom pitanju nije ravnodušan, osim saborskih zastupnika, čije je savjesti najbolje ocrtao glavni urednik Glasa Koncila, prozvavši ih zbog okretanja leđa crkvenom učenju o početku života, a sve zbog stranačke stege i poslušnosti.

No, ovo nije prvi put da naši saborski zastupnici zatomljuju svoju kršćansku svijest i savjest u korist stranačkih interesa. Činilo se to gotovo redovito u svim sazivima Sabora, jer hrvatski politički sustav funkcionira isključivo na podobnosti i poslušnosti stranačkim moćnicima i partijskim mehanizmima, koji iz stroja izbacuju svakoga tko se usudi drukčije misliti. Nije riječ pritom o tome da Crkva želi sekularnom društvu nametnuti svoj religijski svjetonazor. Naprotiv, u svijesti svakog pojedinca vjernika moraju u svakome trenutku biti jasni i razvidni glavni postulati moralnog učenja njegove vjerske zajednice, koji su, u većini slučajeva, tj. stopostotno kod velikih monoteističkih religija, neupitni moralni stupovi, na kojima da počivaju moderna društva nikada ne bi obilovala nasiljem, pljačkom, ubojstvima, krađama... I to se odnosi na sve vjerske zajednice, ne samo na Katoličku crkvu, koja je dominantna u Hrvatskoj, ali očito još uvijek nedovoljno snažna da u glavama političara bude ona dimenziju savjesti, koja ne bi bila isključivo moneta za političko potkusurivanje.

Ipak, nije sve za baciti. Čak i da propadne inicijativa Katoličke crkve za rušenjem novog Zakona o MPO, postignuto je mnogo. Baš kao što je mnogo postignuto inicijativom za neradnu nedjelju, premda danas nedjeljom radi sve oko nas. Međutim, Crkva je u svijesti cijeloga društva uspjela usaditi činjenicu da je rad nedjeljom suprotan ljudskim potrebama, odnosno, da robuje isključivo potrebama kapitala i konzumerizma. Ako baš hoćete, da je čak tjerati nekoga da radi nedjeljom – grijeh.

Isto vrijedi i za pitanje o počecima ljudskog života. Crkva je uspjela u javnosti posvijestiti činjenicu da ljudski život nije bezvrijedna statistička činjenica i da je od početka vrijedan pažnje, borbe i ljubavi. I to ne zato što su ta pravila proglasili neki političari ili izglasali neki saborski zastupnici, nego zato što su ona usađena u temelje ključnog moralnog nauka. Crkva je tako, bez obzira na ishod i deklaracija i saborskih procedura i glasovanja, unaprijed izašla kao pobjednik, jer danas svatko u Hrvatskoj zna kad počinje život, svatko se “sjeća” da je i on bio embrij i da politika može upravljati ljudskim sudbinama, ali nema mandat upravljanja gospodarenja ljudskim životima. Što je jednostavna spoznaja koja bi i mnoge zastupnike mogla u budućnosti učiniti boljim ljudima.

Komentara 153

VE
velikazmija
22:16 22.05.2012.

definitivno nije stvar ni u oplodnji umijetnoj ni o satu vijeronauka zadnji ili prvi stvar je u provokaciji crkvenih vlasti i vijeronauk i embriji tiču se crkvenog nauka o tome se radi i ništa više ni manje treba te crvene treba te crvene spustiti na mijeru i ne zaboraviti već pamtiti ko i oni --

MR
mravac8
12:30 21.05.2012.

*Deklaracija o zaštiti početka ljudskog života i pava djeteta* Krasno zvuči. Nego što je sa djecom začetom u epruveti? Što je s njihovim pravima? Zašto Crkva stalno zaboravlja na tu djecu, na djecu začetu u epruveti, na djecu koje nee bi bilo da nije bilo začeća u epruveti? Nitko nije ravonodušan, kaže Pavičić. Mislim da su ponajmanje ravdodušna upravo ta djeca, mnogi danas odrasli ljudi, mnogi i dobri katolici. Kojih ne bi bilo da nije bilo da nije bilo Zakona koji im je omogućio život. I ti ljudi začeti u epruveti sjećaju se da su bili embrij i da ih ne bi bilo da nije bilo MPO. I *sjećaju se* odnosno osjećaju da ih Crkva savo malo proglašava - greškom, nepotrebnima, grijehom .... što li?

TI
TIFA
10:20 22.05.2012.

\"Uskračuješ tom čovjeku pravo na život, najviše pravo, kako kaže Crkva. \" Kada imamo čovjeka, onda imamo i pravo na život. No, i tada je to pravo ograničeno. Naime, pravo na život ali ne i pod svaku cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?