Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.07.2013. u 12:00

Na djelu je otvoreno “frontovsko” svjetonazorsko sukobljavanje, koje karakterizira brzo i oštro konfrontiranje oko ključnih svjetonazorskih tema. Prednosti takvog “dijaloga” su u snažnoj homogenizaciji i jasno vidljivoj podjeli tko je “naš” a tko “njihov”

Važna tema hrvatskoga društva u ovome trenutku nesumnjivo je potreba boljeg, konkretnijeg i jasnijeg dijaloga između crkvenog i državnog vrha. Pogotovu onoga koji ima izvršnu vlast. S obje strane. Međutim, ono što se čini da je sad važnije i potrebnije, a to upravo nameće tema (ne)dijaloga između crkvenih i državnih vlasti, odgovor je na pitanje smiju li se i kako biskupi i crkvene strukture baviti politikom i problemima u društvu? Odgovor na to pitanje u svojoj je naravi kratak – smiju. No, ostaje onaj drugi dio pitanja, na koji je nešto teže odgovoriti, a to je – kako?

U Hrvatskoj je na djelu očito još uvijek otvoreno “frontovsko” svjetonazorsko sukobljavanje, koje kao glavnu karakteristiku ima brzo i oštro konfrontiranje oko ključnih svjetonazorskih tema. Prednosti takvog “dijaloga” su u snažnoj homogenizaciji i jasno vidljivoj podjeli tko je “naš” a tko “njihov”, dok su glavne mane dramatično udaljavanje sugovornika jednih od drugih, isključiva snaga vlastitih argumenata i težak povratak na početne pozicije.

Crkva i njezini lideri imaju pravo na oštar stav kada su u pitanju temeljne vrijednosti koje su povezane s ljudskom osobom i njezinim životom, a država kad brani sekularne vrijednosti.

To su za Crkvu, prije svega, pitanja moralne naravi (koja, dakako, proizlaze iz vjerskog učenja), koja su univerzalna i ne odnose se samo na pripadnike pojedine vjerske zajednice, već su ih društva odavna uključila u svoje norme i standarde. Kako zakonski tako i kao etička načela i postulate. Ona se odnose na život pojedinca, obitelji, cijele zajednice.

Kada Crkva s tih pozicija primijeti da se ta načela narušavaju – a ima jako dobre “instrumente” za to prepoznavanje upravo u svome nauku – onda ima pravo reagirati. I više od toga. Ima se pravo, upravo u ime samih načela i samoga čovjeka (koji često nema pravo i mogućnost glasa) suprotstaviti političkim vlastima koje nastoje promijeniti dosad primjenjivane univerzalne društvene norme i standarde, zbog nekog svoga interesa, hira ili modnoga trenda iz svijeta koji nevješto kopiraju.

Međutim, tu se javlja opasnost, a to je upravo vidljivo sad kod nas, da se stvori “linija fronta”, koju je nemoguće ignorirati, zaobići ili preskočiti, a koja može imati kobne posljedice upravo za sam dijalog, kao jedinu moguću formu obrane i zaštite načela koja se žele obraniti.

Dakako, dijalog je moguć isključivo ako se obje strane zalažu za njega. Ako joj je misija kristovska (a druge nema), Crkva mora biti prva koja će pružiti ruku i omogućiti taj dijalog. Možda su to iz Vatikana, vrag će ga znati, htjeli poručiti našim biskupima. Time njima nitko ne bi oduzeo nikakvo pravo ili čast, koju imaju i zaslužuju. Dapače, dobili bi još više na ugledu i cijeni. A “meci”, tzv. rikošeti ili odbijanci, koji znaju zalutati u zaglušujućoj frontovskoj “pucnjavi”, ne bi pogađali u medije, kojima je jedina i isključiva misija prenijeti ono što čuju, vide i znaju. A to je u konkretnom slučaju činjenica da je dijalog u svojoj punini u ovoj zemlji jako loše vidljiv. Na svim razinama. A stari se obrazac “fronta” provlači kroz sve pore društva, koje plaća preskupu cijenu nedostatka dijaloga. I Crkva ima pravo protiv toga dići svoj glas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?