Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Članovi nadomjestili pisce

22.06.2008.
u 21:22

Na “Forbesovu” listu, na kojoj se nikad nije našao nitko iz Hrvatske, u društvo od sto najutjecajnijih slavnih osoba na svijetu, uspjelo se probiti i četvero književnika: gospođa Rowling od Harryja Pottera iz Engleske i tri Amerikanca, od kojih je kao književno ime na ovim stranama najpoznatiji Stephen King. Gospođa je deveta, King 34., a preostala dvojica, James Petterson i Tom Clancy, plasirala su se u donji dom.

Slavna i utjecajna stotka sačinjena je na osnovi dvaju kriterija: zarade u proteklih 12 mjeseci (koja ni u jednom slučaju nije ispod milijun dolara) i učestalosti pojavljivanja u novinama, na televiziji i web-portalima. Prema tim kriterijima, najviše slavnih i bogatih pronađeno je među proizvođačima televizijske, filmske, internetske, glazbene i sportske zabave.

Dobro su se plasirali i razni opsjenari koji po velikim dvoranama - upad ni u najsiromašnijim zemljama nije ispod tisuću dolara po glavi - drže predavanja o tome kako uspjeti u poslu (tako da neku dobro plaćenu punjenu pticu iz staklenih korporacijskih katakomba nagovoriš da te dođe slušati za 10 dolara po minuti!), a dobra su mjesta osvojila i četiri razvikana kuhara (Bože me sačuvaj od razvikanih kuhara, doktora i advokata!). Koliko kuhara, toliko pisaca.

Netko će reći “samo”, a netko “čak”. Ja sam skloniji drugoj soluciji, jer živim u zemlji u kojoj većina registriranih književnika ne zarađuje ništa, a dobar ih je dio za objavljivanje vlastitih literarnih proizvoda spreman i platiti. Da se kod nas napravi lista po uzoru na “Forbesovu”, na njoj ne bi bila ni četiri pregaoca pera. Ne bi bilo nikoga, jer mi praktički profesionalnih pisaca i nemamo.

U svijetu još koliko-toliko prosperiraju književni autori koji pišu trivijalnu literaturu ili, da se poslužim lasićevskim terminom (da se ne pomisli da imam nešto protiv trivijale), literaturu simplificirane strukture, te, zanimljivo, ne baš rijetki, pomodni spisatelji nesagledivih dubina za kojima luduju (i naše) televizijske novinarke. U nas na literarnom području nema tko prosperirati.

Pisci kakvi su bili Šenoa, Matoš, Zagorka, Tin Ujević, Krleža, Nenad Brixy (nekamo se izgubila i dragocjena Ana Žube!)... nestali su (ostalo ih je još samo nekoliko - ni za sjeme!), a umjesto njih oko nas vrve članovi! Članovi književničkih društava, povjerenstava, vijeća, žirija, delegacija... Članovi-urednici, članovi-akademici, članovi-izdavači, članovi-selektori, članovi-ogovarači, članovi-ulizice, članovi-buntovnici i, naravno, a tih je najviše, članovi-članovi ili čak članovi-članovi na kvadrat (jer mnogi su članovi učlanjeni u sva društva i matice!).

Da “Forbes” napravi listu najutjecajnijih slavnih članova, e, tu bi se sigurno probilo nekoliko Hrvata. I Senko Karuza s Visa, kao kuhar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?