Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Carla del Faber

10.01.2008.
u 18:58

Razgovor Vladimira Fabera sa sestrom Gordane Getoš objavljen u “Nacionalu” nije iznenađenje ili incident nego logičan finiš njegove uloge u slučaju Glavaš. I prije je podosta branitelja privođenih na razgovor u osječku policiju “snimalo” Fabera, prosvjedovalo u javnosti i kod institucija. Prosvjedovali su i odvjetnici. Priopćenja su o tome sricali i osječki gradonačelnik i osječko-baranjski župan, a i suđenje potvrđuje da su ucjene i prijetnje njegov stil.

Kao šef osječke policije, da bi ublažio posljedice gnjeva što ih je izazvao svojim postupcima, organizirao je sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga, na koji se baš svi nisu odazvali i koji je bio svojevrsno priznanje da je za gnjev bilo razloga. Budući da ni Mesić ni Sanader nisu krili na čijoj su strani, te su zaslužili i ukor sudačke udruge, jasno je da je taj Faberov osobni stil bio i stil vlasti. 

Sada je očitije nego prije da je u Osijek i bio poslan zato da čini ono što je htio učiniti i sada. To jest, protiv Glavaša dokaza mora biti, on mora u pritvor i na sud te mora biti osuđen. Faberov se najnoviji potez nastoji izolirati kao pojedinačna nepodopština, kao neželjena epizoda, premda je svakome jasno da je cio slučaj Glavaš sazdan i iskonstruiran na načinu na koji je kao i u ovom slučaju tražio “dokaze” protiv optuženika. Sva nastojanja Glavaša i njegovih odvjetnika da se brani sa slobode, zatim prvo pa ponovljeno odbijanje hrane sada su dobili još više opravdanja. Kad nasilna država niječe zakon i pravdu, njezinoj je žrtvi normalno da gladovanjem u takvoj državi niječe život. 

U vrijeme rata kod mene se u Zagrebu bilo sklonilo dvoje sestrine djece iz Osijeka.  Osim sestre, u Osijeku imam i druge rodbine, mnogo prijatelja, znanaca i kolega s kojima sam nebrojeno puta razgovarao o ratu u Osijeku i o Glavašu. Bez iznimke, Glavaš je za sve simbol obrane Osijeka, u njegovu ratničku čestitost nitko od njih ne sumnja.

Kada čovjek sada čita kako Faber Ani-Mariji Getoš savjetuje što bi njezina sestra Gordana, optuženica i svjedokinja, trebala govoriti na suđenju da bi zauzvrat sama bolje prošla, vidi da uopće nije riječ o ratnim zločinima koje je Glavaš mogao i učiniti nego o namjeri da mu se oni pošto-poto pripišu. Tisućama nevinih ljudi tako su pripisivani zločini u komunizmu, način policijskog “dokazivanja” bio je identičan Faberovu. Takvim “dokazivanjem” bila je opravdavana agresija na Hrvatsku! Pa i na Osijek, koji je od te agresije Glavaš obranio.

Ta namjera da se potpuno izokrene slika rata u Osijeku, da se načinom agresora krene na simbol obrane Osijeka jedna je od najžalosnijih stavki u bilanci Sanaderove i Mesićeve vlasti. Jer, njima uistinu nije stalo do kažnjavanja ratnih zločina u Osijeku nego do obračuna s čovjekom koji im je nepoćudan iz razloga zbog kojih za te zločine treba biti optužen. A ti su razlozi - haaški. Državno odvjetništvo i Faber učinili su ono što su optužbom protiv Gotovine i drugih generala učinili Carla del Ponte i Savo Štrbac. A kad se i tako želi dodvoriti Europskoj uniji, koga drugoga upotrijebiti nego onoga koga uvijek i svuda u svijetu, ako može i kad može, upotrebljava svaka politička samovolja - policiju, njezinu nasilničku moć, prijetnje i ucjene.

Stoga je komično djelovao glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun kad je napomenuo da je na razgovor s Anom-Marijom Getoš savjetnik u MUP-u Faber išao samoinicijativno, bez odobrenja nadležnih. Ali bi ta komičnost mogla biti znakovita. Ako je ovu nepodopštinu učinio samoinicijativno, bez odobrenja nadležnih, to znači da je sve ono zlo što ga je činio u Osijeku, a ono je iz ovoga razgovora vidljivo, činio po nalogu nadležnih! 

Želite prijaviti greške?