Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

Bush - trofej servilne vlasti

import
03.04.2008.
u 19:00

Kad je, na početku šezdesetih godina prošloga stoljeća, u moje selo došla struja, počelo je i natjecanje imućnijih u nabavi uređaja na novi pogon. Tjedan dana nakon što je jedan moj susjed kupio radijski aparat, kupio ga je i drugi – bio je osjetno veći i skuplji. Uprćenog na leđa, donijela ga je susjedova žena, a onda ga se išlo pogledati, “procijeniti” i usporediti s onim prvim.

Četrdesetak godina prije tih senzacija u imotskim selima zbiva se radnja romana “Čovjek koji je poznavao Coolidgea” prvog američkog književnog nobelovca Sinclaira Lewisa. U jednoj epizodici glavni lik priča o dojmovima iz posjeta rođaku: “Moram priznati i to da Valterov radio sasvim malo, malecko nadmašuje moj. A vrlo je malo stvari koje bolje od radija pokazuju čovjekov položaj i napredak u društvu”. To je vrijeme kad je radio – u čemu će ga poslije zamijeniti TV – glavni, obiteljski medij u Americi na kojemu se slušaju vijesti, glazba, propovijedi, prijenosi sportskih utakmica...

Ali mnogo više nego po toj, vremenski neusklađenoj podudarnosti između amerikanizacije u Americi i amerikanizacije u hrvatskim zabitima, “proročanske” za sadašnje američko-hrvatske odnose, Lewisov roman zanimljiv je po mizeriji glavnog lika Lowela Schmaltza, američkog malograđanina koji je, dok je silno opčinjen tehničkim napretkom i američkim načinom življenja, još silnije opčinjen predsjednikom SAD-a Coolidgeom. Izmišlja kako je s njim studirao i drugovao te “starog prijatelja” nastoji posjetiti u Bijeloj kući, ali ne uspijeva.

Ali što nije uspio on, uspjeli su s Bushom i Sanader i Mesić, a sad su nam ga doveli i u Hrvatsku. U stilu iste adoracije kao i Lewisov “čovjek koji je poznavao Coolidgea” i s istim odnosom prema velikoj Americi – svemoćnoj predvodnici (zapadnog) svijeta te utjelovljenju svih njegovih vrijednosti i ideala. Zlo ne spominjimo!

U posljednjih osam godina hrvatska je politika,  nesposobna da Hrvatsku osovi na noge kao modernu zemlju s uspješnim gospodarstvom, dobrim standardom građana i nacionalnim dostojanstvom, i vrijeme, i energiju, i ponos, i hrvatska nacionalna bogatstva trošila na “približavanje” Europi i Zapadu, na beskrajna ponižavanja i ustupke kojima se htjela svidjeti svjetskim gazdama.

U nijekanju samosvojnosti i samoopstojnosti govorilo se da smo izvan euroatlantskih integracija doslovce – ništa. Sada će to ništa ispuniti onaj koji je sve, a, dakako, sjaj “najmoćnijeg čovjeka svijeta” prijeći će i na vodeće hrvatske političare, čiji će unuci moći pričati “kako su njihovi djedovi i bake poznavali Coolidgea”.

Vidjet ćemo koliko će se Hrvatska okoristiti ovim posjetom, prednostima što ih u gospodarstvu i drugdje donose dobri odnosi s Amerikom, mogućnošću da i te odnose iskoristi  za stvarnu promociju svoga zapadnjaštva, državne i cvilizacijske posebnosti u okružju u kakvom jest, i vjerojatnim skorim ulaskom u NATO. Jer, sam po sebi ni Bushov posjet ni ulazak u NATO – kao i u Europsku uniju – ne rješava ništa. On nam neće smanjiti broj nezaposlenih, vratiti ZERP, prodane banke, Plivu, Hrvatski telekom, Inu, nekretnine..., neće smanjiti vanjski dug, najveći u Europi, povećati bijedne plaće i mirovine stotinama tisuća radnika i umirovljenika, poboljšati katastrofalni natalitet, pokrenuti proizvodnju...

Ovisno o Bushovoj darežljivosti, on može povećati zbirku Snaderovih satova, a i Mesiću će obogatiti zbirku susreta s “trofejnim” državnicima. No po sluganstvu koje su pokazivali svih ovih godina moglo bi se dogoditi da i Sanader i Mesić ostanu tek marginalci “koji su poznavali Coolidgea” dok ih Amerika upotrebljava za svoje svrhe po mjeri svojih interesa i po mjeri toga sluganstva.

Želite prijaviti greške?