Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA TRŽIŠTA KAPITALA

Burze iza sebe ostavile najgori mjesec trgovanja posljednjih godina

03.11.2008.
u 09:55

Burze su iza sebe ostavile listopad - jedan od najgorih mjeseci u posljednjih nekoliko godina, koji je gotovo sve svjetske indekse odvukao u duboke minuse. Proteklog se tjedna počeo nazirati oporavak. Naime, mjere koje su najavile vlade diljem svijeta počele su pokazivati i prve učinke.

Svoja burzovna poslovanja danas su prva objavila azijska financijska tržišta, koja su, nošena intervencijama vlasti u pravcu oporavka, zabilježila pluseve.

Indijski Sensex vinuo se za 4,6 posto nakon što su mu vjetar u jedra dale kratkoročne mjere rezanja kamatnih stopa. Pozitivno je bilo i na burzi u Hong Kongu gdje se indeks Hang Seng popeo za tri posto.

Japan danas slavi državni blagdan pa trgovanja nije bilo. Trgovanje u Južnoj Koreji, pod dojmom obilatoga novčanog ulaganja u gospodarstvo, osiguralo je da vrijednosti na seulskoj burzi zaključe današnji dan u plusu od 1,4 posto.

No, ostaju ocjene tamošnjih analitičara o izrazitoj opreznosti ulagača koji su još uvijek, pod dojmom zbivanja na globalnoj razini, vrlo nesigurni u daljnji razvoj događaja na tržištima kapitala.

Ponedjeljak ujutro počeo je optimistično na glavnim europskim burzama – u Parizu indeks Cac 40 bilježi porast od 0,32 posto, a u Frankfurtu je indeks Dax u plusu 1,08 posto. Njihovim pozitivnim tragom nije krenulo trgovanje u Londonu gdje je trenutačno indeks FTSE 100 u padu 0,33 posto.

(S. M.)

Želite prijaviti greške?