Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUALNI ŽIVOT

Britanske kućanice najveće korisnice interneta na svijetu

04.01.2009.
u 18:30

Svjetska internetska anketa provedena u 16 zemalja i među više od 27 tisuća ljudi pokazala je da britanske kućanice provode gotovo pola svojega slobodnog vremena surfajući internetom – više nego ijedna druga društvena grupa na svijetu. Anketa “Digitalni svijet, digitalni život” također otkriva da je svaki šesti od deset odraslih Britanaca otišao na sastanak s osobom koju je upoznao na internetu.

Britanske kućanice provode 47 posto slobodnog vremena na internetu, studenti diljem svijeta 39, a nezaposleni 32 posto. Kinezi su pak, s postotkom od 44 posto slobodnog vremena provedenog na internetu, narod koji najviše surfa, dok Danci provode najmanje vremena, tek 15 posto.

Prvo mjesto, kad je riječ o nalaženju s osobom koju su poznali preko interneta, zauzeli su Nijemci među kojima je 76 posto onih koji su pristali na takav sastanak. Britanski ispitanici u prosjeku se sa 25 posto prijatelja druže samo na internetu te ih nikada nisu upoznali uživo.

Korisnici interneta u Velikoj Britaniji imaju u prosjeku 17 prijatelja koje su upoznali na internetu, a taj broj penje se na 25 kod muškaraca mlađih od 25 godina. Iako se pokazalo da mlađe dobne skupine imaju više internetskih prijatelja, stariji korisnici mreže imaju više prijatelja s kojima se druže samo putem interneta – dok oni u dobnoj skupini od 18 do 25 godina imaju 24 posto takvih prijatelja, oni od 35 do 44 imaju ih 33 posto.

No, usprkos globalnom povezivanju, 37 posto Britanaca odgovorilo je da nisu sigurni u identitet svojih virtualnih prijatelja, odnosno da ne mogu sto posto vjerovati da su onakvi kakvima se predstavljaju.

S druge strane, stanovnici Velike Britanije vjeruju onome što čitaju na internetu te ga smatraju drugim najpouzdanijim izvorom informacija, odmah iza prijatelja.

(K.B.)

Želite prijaviti greške?